Help! We moeten praten over het telewerk

Bert Mons

De coronacrisis weegt hoe langer hoe zwaarder. Welzijnsbarometers bij medewerkers kleuren bloedrood. HR-managers melden ons dat ze op hun tandvlees zitten. We vragen aan de regeringen om deze alarmsignalen niet te negeren: verleng niet quasi-automatisch het verplichte en voltijdse telewerk en geef ons perspectief.

In samenwerking met Voka West-Vlaanderen


“We hebben sinds maart meer dan 100 nieuwe mensen in dienst die nog geen enkele collega in het echt hebben ontmoet.”

“Mensen smachten ernaar om elkaar weer in de ogen te kunnen kijken op een vergadering.”

“Het mentale welzijn van onze medewerkers gaat zienderogen achteruit; onze enquêtes bij onze medewerkers gaan de verkeerde richting uit.”

De vele persoonlijke verhalen van ondernemers en collega’s komen hard aan. De crisis weegt hoe langer hoe zwaarder. Het verplichte voltijdse telewerk maakt dat mensen de voeling met de werkvloer en het bedrijf of organisatie aan het verliezen zijn. Welzijnsbarometers bij medewerkers kleuren stilaan bloedrood.

De situatie is ernstig. We willen geen mensen verliezen. We willen als werkgevers onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en pleiten er daarom voor om perspectief om het verplichte en voltijdse telewerk af te bouwen.

Het leven is meer dan werken alleen. Maar tegenwoordig doen we weinig anders meer. Door het voortdurende en verplichte thuiswerk vervagen de grenzen tussen werk en vrije tijd. Dat schuurt en kraakt.

We voelen wat we missen nu we niet ‘naar het werk’ kunnen gaan. Velen verlangen er opnieuw naar. Werk geeft mee betekenis aan iemands leven. Collega’s zien, geeft zin om te gaan werken. Collegialiteit leidt bovendien tot creativiteit en innovatie.

Het telewerk heeft absoluut voordelen Thuiswerk combineren met werken op kantoor wordt het nieuwe normaal, eens corona achter de rug. Maar er zal steeds een plek moeten zijn op kantoor om samen te werken, om elkaar te leren kennen, om elkaar in de ogen te kijken. Dat missen we, werkgevers zowel al medewerkers.

Alarmsignalen niet negeren

We vragen aan de regeringen in dit land om onze alarmsignalen rond telewerk niet te negeren. Verleng niet quasi-automatisch het verplichte en voltijdse telewerk. Zorg alstublieft ook hier voor perspectief. De situatie is ernstig en dringend.

Wij vragen niet dat morgen iedereen opnieuw voltijds naar kantoor mag. Een afbouwscenario waarbij de werkgevers opnieuw zelf op de arbeidsorganisatie bepalen is wenselijk.

Protocollen hanteren

Werkgevers engageren zich om daarbij strikte protocollen te hanteren en de sanitaire voorzorgsmaatregelen tot het uiterste te volgen en te doen naleven. Bij een nieuwe virusopstoot is niemand gebaat en dat zal ons nog meer schade toebrengen.

We weten dat we moedige beslissingen van de politiek vragen. Maar het moet, want het evenwicht is vandaag zoek. De aanpak van de virusbestrijding die ons land hanteert, is overigens de juiste: testen, tracen en massaal vaccineren. Al moet dat alles nu dringend in de hoogste versnelling gaan gebeuren.


Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met bert.mons@voka.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.