https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen Mechele en De Ketelaere, maar we volgen Martinez

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Voetbal is geen politiek, laat staan dat er quota moeten worden gehanteerd. Het past niet te stellen dat onze provincie met slechts Leander Dendoncker als enige West-Vlaming in de 26-koppige EK-selectie van Roberto Martinez “onderbedeeld” is. Net zomin als het past te meesmuilen dat met de onbetwistbare Simon Mignolet en Hans Vanaken de twee enige geselcteerde spelers uit de Belgische competitie er twee zijn van Club Brugge. En géén van Anderlecht…

In voetbal en in zo’n EK-selectie gaat het puur om het samenstellen van een evenwichtige groep, met zo veel mogelijk diverse kwaliteiten en schuifmogelijkheden. En dan kunnen we Martinez volgen. Zelfs in de keuze van Chadli en zelfs in die Vanaken, al hoorden beiden niet tot ónze persoonlijke selectie. Daarvoor moet je even in het hoofd van Martinez geraken.

Chadli? De bondscoach maakte er al langer geen geheim van dat hij voor dit EK, going for gold – de kers op de taart voor zijn vertrek? – zoveel mogelijk wil terugvallen op de vertrouwde namen die nog nooit zijn vertrouwen hebben geschonden. Daar hoort Chadli, beslissend in de match tegen Japan op het WK 2018, nog steeds bij. Want ondanks diens drie mindere seizoenen – zo liet de bondscoach vorige week nog zelf noteren – blijft de Luikenaar, eenmaal topfit, een klasbak, en bij de beste 26 voetballers van ons land. En polyvalent. Én internationale ervaring, net als Praet, terecht belangrijk voor Martinez.

Dendoncker kan als middenvelder ook perfect de positie van centrale verdediger invullen

Vanaken dan. Was en blijft een twijfelgeval. Véél klasse, maar niet onbetwistbaar, anders verzeil je niet op de bank bij Club… Want net iets te chill, te gemakkelijk, te tevreden met zijn status van De Beste in België. Toch zag Martinez in vorige interlands blijkbaar voldoende klasse. Deze ‘internationale doorbraak’ kan voor Hansie de doorbraak betekenen.

Voor die twee namen moesten er nu eenmaal weer twee weg. Hier komen we bij dan bij drie West-Vlaamse namen: Dendoncker, Mechele en De Ketelaere. De polyvalente Leander Dendoncker kan als middenvelder ook perfect de positie van centrale verdediger invullen. Eerlijk: ook omwille van zijn ervaring in de Premier League en zijn surplus aan pure kwaliteit is Dendoncker dan een betere optie dan Mechele. Goéie verdediger bij Club, geen EK-niveau.

En tenslotte geen De Ketelaere? Een héérlijke voetballer, wij hadden Prins Charles er wel bijgehaald. Maar in het hoofd van Martinez, die ook al had gekozen voor Praet en Trossard, kon er bij zijn vertrouwde groep maar één nieuwkomer/supertalentje bij. En dan is Doku net iets flitsender. Meer Eden Hazard…. Voor Charles wacht het WK volgend jaar, voor Brandon misschien ook wel, gezien onze 100-jarige vaste defensie. Maar verder: begrip, meneer Martinez!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten