Een mooie en vrije zomer lonkt, maar wat daarna?

© Getty Images
© Getty Images
Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Eindelijk. Het ‘Rijk der Vrijheid’ is nu echt steeds meer in zicht. Maar die vrijheid moet meer dan een zomerbestemming zijn. Hoelang blijven een aantal beperkingen, zoals in de horeca, eventsector, toerisme en een aantal vergeten sectoren nog gelden? Wat met vaccinaties in het najaar? En waar blijft het noodscenario in geval van een nieuwe variant?

Wat een verademing waren de afgelopen weken na maandenlange coronamiserie. Positief nieuws kwam er over de vaccinatiecampagne: in snelheid behoren we tot de Europese top. Positief nieuws kwam er ook over het economisch herstel: volgens de Nationale Bank staan alle lichten op groen. En sinds gisteren kan je makkelijker reizen binnen Europa dankzij het Europese coronacertificaat. Gewoon even de CovidSafeBE-app installeren.

In onze bedrijven waait een nieuwe wind

En ook in onze bedrijven waait er een nieuwe wind dankzij de opheffing van de telewerkverplichting eerder deze week. Even veilig en op afstand bijpraten aan de koffiemachine? Het kan weer. Maar ook dat gezellig terrasje mag terug en sinds zondag zelfs met acht aan tafel in plaats van vier.

Tijdens het laatste Overlegcomité bogen onze topministers zich over de zomer en de evolutie van onze sociale contacten. De sterren – of beter: de coronacijfers – stonden alvast gunstig. -42% dagelijkse besmettingen, -31% dagelijkse opnames, -43% dagelijkse overlijdens. Ook nu nog blijven die cijfers positief. We mogen dus weer beginnen dromen van een relatief ‘vrije’ zomer onder blauwe hemel. Maar wat na de zomer? Welke verdere route naar nog meer vrijheid voorzien onze politici daar? Want we zijn er bijna, maar zeker nog niet helemaal.

Lange termijn

Vlaams minister-president Jan Jambon opperde dat Vlaanderen ernaar streeft om op 1 september terug te keren naar een “zo goed als normaal” leven. Vanuit het Overlegcomité blijft het tot nu toe evenwel wachten op dat langetermijnplan.

Want er is niet alleen de zomer; het najaar zal er sneller zijn dan gedacht. Er moet blijvend gevaccineerd kunnen worden; een derde prik is nog niet duidelijk. De 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn voorlopig open tot half oktober. Maar wat daarna?

Nieuw vaccinatieplan

Daarom blijft Voka West-Vlaanderen erop aandringen dat er nu al voor het najaar een nieuw vaccinatieplan wordt opgemaakt waarin onze bedrijven en interbedrijfsgeneeskundige diensten een rol kunnen spelen. En laat ons ook in de zomer een draaiboek klaarmaken voor het geval dat een nieuwe variant alsnog zou opduiken. Laat ons hopen van niet, maar laat ons dat scenario de komende weken voorbereiden. De zomer oogt mooi en vrij, maar dat moeten ook de herfst en de winter worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.