De relance volgens Voka: nood aan een beter werkende arbeidsmarkt

© Getty Images/iStockphoto
Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

De relance écht op gang schieten, dat willen we doen vanuit Voka West-Vlaanderen. We zien daarbij vier grote werven, waarbinnen we een resem voorstellen hebben, die we gedurende vijf opeenvolgende weken presenteren. Ons doel? Groei waar iedereen beter van wordt.

WERF 3: BEDRIJFSVRIENDELIJKE REGELGEVING

Op allerlei internationale ranglijsten van ondernemerschap scoort België ondermaats. Dat heeft onder meer te maken met te hoge administratieve lasten, te strakke regulering en de relatief moeilijke afhandeling van faillissementen.

Overregulering en afscherming van bepaalde activiteiten leiden tot een gebrek aan concurrentie, wat leidt tot een minder gezonde ondernemingsdynamiek, weinig starters, lagere productiviteitsgroei en uiteindelijk minder welvaart. Minder of slimmere regulering zou onze economie versterken. De regelgeving moet zich bovendien ook sneller aanpassen aan nieuwe technologieën, en die omarmen in plaats van ze af te weren.

Wat stelt Voka onder meer voor?

1. Bedrijf opstarten moet volledig digitaal kunnen

Vergeleken met andere landen komen er in België relatief weinig nieuwe ondernemingen bij, en dat is een spijtige zaak. Want een goede startersdynamiek zorgt voor meer jobs, meer toegevoegde waarde en een hoger concurrentievermogen.

Het is dan ook belangrijk dat je snel en makkelijk een nieuwe onderneming kan opstarten in België. Er zijn al belangrijke stappen gezet om dit te verbeteren, maar toch blijft het op heden te omslachtig en kan dit beter.

Drie uur. Zo snel kan je een bedrijf registreren in Estland. Door het gemak wordt maar liefst 98% van alle ondernemingen er online opgestart. Ook in België moet een bedrijf opstarten volledig digitaal kunnen.

In Estland kan je een bedrijf registreren in drie uur

2. Voer een ondernemerstoets in bij nieuwe regelgeving

Het is belangrijk dat ondernemers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van wet- en regelgeving. Zo houden ze ruimte over om te ondernemen, te innoveren en te werken aan duurzame economische groei. Om dit te bereiken moeten in samenspraak met ondernemers beperkingen in nieuwe wet- en regelgeving dus zoveel mogelijk worden voorkomen.

Hoe? Via een ondernemerstoets bijvoorbeeld. Vóór er nieuwe wetgeving wordt ingevoerd die de kosten voor ondernemers fors kan verhogen, bekijkt een ondernemerspanel de impact. In Nederland bijvoorbeeld bestaat dit sinds 2019 en werpt het zijn vruchten af. Ook bij ons kan zo’n ondernemerstoets een verschil maken, zeker voor kmo’s. En dat terwijl het onze overheid nauwelijks iets kost.

3. Werk met ‘entrepreneur journeys’ in de overheidsadministratie

Zeker in cruciale periodes voor een bedrijf, zoals de opstart ervan, komen ondernemers intens met overheidsdiensten in contact. En vaak is het moeilijk om de juiste weg te vinden. Dat remt ondernemerschap af. Het is belangrijk om deze administratieve processen goed in kaart te brengen, vanuit de leefwereld van de ondernemer. Die benadering levert mogelijk heel wat verbeteringen op om het proces beter te stroomlijnen. Administratieve knelpunten wegwerken is trouwens ook een win-win: het geeft het ondernemerschap een boost zonder het overheidsbudget te belasten.

Volgende week is de internationale handel aan de beurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier