Club is woensdag beter af met De Ketelaere of zelfs Wesley in de spits

© (Foto BELGA)
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club Brugge in Manchester, op bezoek bij City dat de Belgische landskampioen twee weken geleden in eigen huis wegspeelde zoals blauw-zwart nooit eerder werd weggespeeld: wat mogen wij daarvan verwachten?

Achteraf klonk in Brugge bij coach Philippe Clement meteen: ‘We zullen het ginder met een ander gameplan proberen’. Tja, met welk? Met meer durf, het respect was toen al te groot? Sneller druk zetten? Om dan nog sneller uitgespeeld te worden, City is een machine? En in welke veldbezetting? 5-3-2? 4-4-2? 5-4-1? 4-3-2-1? Zou Clement durven, voetbal is volgens hem een hybride spel geworden waarin de posities naar dat ‘game’ zich ontwikkelt snel kunnen wisselen, KVO-coach Alexander Blessin zei laatst nog dat een veldbezetting alleen nog te zien is bij de aftrap.

Maar met welke namen? Er konden sedert die 1-5 rammeling wel een aantal verschuivingen in het personeelsbestand worden genoteerd. Ignace Van der Brempt leunt intussen dicht bij een basisplaats, vooral ook omdat Kamal Sowah helemaal is weggedeemsterd, zaterdag zat de recordaanwinst van Club niet eens meer op de bank. En helemaal terug: Bas Dost, vier goals in twee matchen. Bij de start van het seizoen zei de Nederlander in onze krant nog vrank: ik ga voor meer dan 20 goals. Om dan drie maanden op de bak te moeten kijken. Paste niet meer in de gameplannen van Clement. En de resultaten gaven de coach gelijk. Dost is en blijft een spits die alleen rendeert bij ballen in de zestien meter, en al presteerde hij op STVV elders op het veld best verdienstelijk, weinig kans dat er woensdag vanwege Club veel ballen in de box geraken.

Club is woensdag beter af met De Ketelaere of zelfs Wesley in de spits

Je hebt er voorin vooral iemand nodig die een bal kan bijhouden en dan ben je beter af met De Ketelaere. Of Wesley, al is die op het achterplan verzeild. Het kan wel op STVV, maar tegen City spelen met De Ketelaere-Dost-Lang (en zonder flankaanvallers ben je met Dost niet veel) is zelfmoord. Nog een naam die er weer staat: Ruud Vormer. Kan Clement moeilijk om heen. Ook omdat Balanta is geblesseerd, verwacht iedereen de captain terug in de basis. Maar anderzijds leunt Noah Mbamba meer aan bij de beter verdedigende Balanta dan de Nederlander.

De coach staat dus voor moeilijker keuzes dan twee weken geleden. Dat City afgelopen weekend onverwacht thuis verloor van Crystal Palace maakt de opdracht ook nog moeilijker – Pep en co, sowieso geen team dat snel verslapt, wil geen tweede opeenvolgende keer zijn fans thuis ontgoochelen en zal opnieuw Club meteen bij de keel grijpen. Geen erg, Club droomt al niet meer van de achtste finales Champions League, Club weet ook wel dat het er pas echt om gaat om gaat op 24 november, een match die hoogstwaarschijnlijk zal beslissen wie naar de zestiende plaats van de Europa League mag: Club of Leipzig. Do or die…

Enige opdracht in het Etihad Stadium straks: een nieuw pakje slaag vermijden. Maar met welk ‘gameplan’? Wij gokken: Mignolet, Mata, Hendry, Nsoki, Maouassa, Vormer, Rits, Vanaken, Van der Brempt, Lang, De Ketelaere.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.