Busje komt zo….

Er is veel protest tegen het nieuw bussenplan in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens deze kwakkelzomer hebben de Bruggelingen meer geklaagd over het nieuw bussenplan dan over het weer. Dat is veelbetekenend.

De meeste stadsgenoten zijn erom berucht dat ze erg conservatief van aard zijn en graag oeverloos zagen over elke verandering of vernieuwing. Het heeft bijvoorbeeld vijf jaar geduurd eer de Bruggelingen de architectuur van het Concertgebouw konden pruimen. Maar als een Antwerpenaar nu openlijk kritiek durft te uiten over Brugges afbladderende cultuurtempel, krijgt hij op zijn bakkes.

Politiek spel

Dat een oppositiepartij als N-VA een jaar voor de verkiezingen het stadsbestuur opjaagt en de kritiek op het bussenplan voedt, wekt geen verwondering. Dat hoort bij het politieke spel, openbaar vervoer is een interessant kiesthema. Maar ook binnen de Brugse politieke meerderheid wordt het gemopper steeds luider. Niet van de minsten, twee voormalige schepenen en de rode fractieleider, rebelleren en eisen een snelle aanpassing van het verguisde bussenplan.

Hilde Decleer (CD&V), nochtans een beminnelijke politica die zelden haar stem verheft, laakt met een blos de vele tekorten. Ze vindt dat de door toeristen gretig gebruikte gratis centrumshuttle twee verschillende rondes hoort te maken. Ze eist vlotte opstapplaatsen langs de Ring, omdat deze zomer blijkbaar nogal wat Bruggelingen hun trein misten.

Meten is weten

Annick Lambrecht en Pascal Ennaert (Vooruit) ergeren zich aan het gebrek aan inspraak en aan het feit dat De Lijn geen cijfers kan of wil ophoesten: “Als men de op- en afstapcijfers niet kent, hoe konden die dan als reden gebruikt worden om haltes af te schaffen?”

Wie zei ook weer: meten is weten? Ook de socialisten zijn al in verkiezingsmodus. Of uiten zij terechte bezwaren? Blijkbaar twijfelt zelfs burgemeester Dirk De fauw, voorzitter van de vervoerregio Brugge, aan het bussenplan, na de vele klachten. Bijgevolg zet het stadsbestuur vanaf oktober een enquête op om de Bruggelingen massaal te bevragen over de bussen.

Pas eind dit jaar wil Brugge uitpakken met een evaluatie. Halsoverkop, zoals N-VA en Vooruit eisen, bij de start van het schooljaar, lukt niet. Busje komt zo… Even geduld!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier