Brief aan Joe Biden: Open up, mister president

Joe Biden met koning Filip en premier Alexander De Croo.© BELGA
Joe Biden met koning Filip en premier Alexander De Croo.© BELGA
Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Dear mister president,

Het was fijn u te mogen verwelkomen in ons land. De grenzen van de wereld hebben lang genoeg op slot gezeten. Openheid is wat ons, de Vlaamse ondernemingen, betreft het ordewoord . Laat ons in alle veiligheid onze continenten openen voor elkaar, zodat reizigers weer kunnen reizen. Zodat zakendoen bezegelen met een handshake weer mogelijk wordt. En laat ons ook ons beider economieën openstellen voor elkaar .

We are in the same boat. De covidcrisis heeft ons in woelig water gebracht. Wij zijn oude bondgenoten. Laat ons elkaar helpen. We kunnen elkaars economische motor weer doen aanslaan. Dat vraagt openheid van zowel de Verenigde Staten als van de Europese Unie. De voorbije jaren hebben heel wat Amerikaanse bedrijven in België geïnvesteerd. En ook omgekeerd staan Vlaamse bedrijven sterk op de grote Amerikaanse markt .

Let’s face it. We doen elkaar de duvel aan met tal van heffingen op staal en aluminium. We bikkelen om staatssteun aan onze luchtvaartbedrijven. Maar bovenal: we staren te veel naar onze eigen navel om de relance op gang te brengen.

Mister president, the time is now

U kondigde voor 4.200 miljard dollar maatregelen aan, met daarin een ongezien pak investeringen in de infrastructuur van uw land. Dat is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Wie nu investeert, verdient dat later dubbel en dik terug. Maar, mister president, waarom krijgen Europese bedrijven niet eveneens de kans om uw land herop te bouwen? Waarom opent u de Amerikaanse markt van overheidsaanbestedingen niet voor de rest van de wereld? We zijn in Europa erg goed in bouwen. Sommige van onze bouwwerken doorstaan al meer dan 2.000 jaar de tand des tijds. We build to last.

We have a dream. Een droom van een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Een afsprakenkader waarmee we naar de klimaatoorlog kunnen. Een deal die een beter belastingsysteem installeert dat de oneerlijke concurrentie tussen landen wegneemt. Een verdrag dat zoveel mogelijk handelsbelemmeringen opheft . Elke crisis biedt ook kansen om grote stappen voorwaarts te zetten, stappen die in normale tijden jaren onderhandelen zouden kosten.

Wie samenwerkt, doet groeien. De voorbije decennia hebben enorm veel bedrijven uit de VS geïnvesteerd in ons land en met succes: de VS zijn al jarenlang de grootste investeerder in België. Vlaamse bedrijven vinden steeds meer de weg om in uw land actief te zijn: we voeren voor meer dan 18 miljard euro uit naar uw land . Dat is de weg te bewandelen voor ons allen. We hopen dan ook dat deze spirit u zal leiden doorheen uw ambtstermijn.

Wij geloven in de kansen van dit tijdsgewricht. Wij geloven in u als een president die de kracht van samenwerking kent en waardeert. Mister president, the time is now.

Bert Mons,

Voka West-Vlaanderen


De Krant van West-Vlaanderen wil op kw.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen te horen, publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn/haar vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.