Boosterprik

Voka roept op om snel werk te maken van de boosterprik. © BELGA
Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Ook de vierde golf weegt weer op het bedrijfsleven. Voor veel bedrijven is het lastig werken, net als bij vorige opstoten van de pandemie. Voka ontvangt veel bezorgde reacties van ondernemingen over quarantaines en het uitvallen van medewerkers. En het dreigt ook een vicieuze cirkel te worden, waarbij door de hoge uitval in een krappe arbeidsmarkt de werkdruk vergroot, wat tot nog meer uitval leidt. Daarom ons pleidooi voor het breder inzetten van de snelle antigeentesten om quarantaineperiodes in te korten, maar ook om het zetten van de boosterprik te versnellen! Bedrijven staan klaar om deze snel en massaal toe te dienen, zoals de griepvaccins. Waar wacht het beleid op om dit eindelijk mogelijk te maken?

Het is inmiddels meer dan een maand geleden dat de Vlaamse regering opriep tot een derde coronaprik voor alle 12-plussers. Toch maakt de algemene uitrol van de boosterprik in Vlaanderen nog altijd geen vaart, terwijl de coronacijfers steeds meer en snel de verkeerde kant op gaan.

Versnel nú de boosterprik en schakel bedrijven volop in om te vaccineren

De enige uitweg uit deze ellende is de vaccinatie en het versnellen van de uitrol van de corona-boosterprik. Maar hoewel er deze keer voldoende vaccins zijn, blijft het maar duren om deze effectief ook snel en massaal toe te dienen aan elke Vlaming die dat wil. Na de aanvankelijke euforie over onze koppositie in Europa qua vaccinaties, zijn we nu echt kostbare tijd aan het verliezen.

Bedrijven staan klaar

De vaccinatiecentra worden wel heropgestart, maar tegen wanneer kunnen deze over heel Vlaanderen echt up & running zijn? Ondertussen staan onze bedrijven klaar én hebben ze de nodige knowhow om ook boosterprikken toe te dienen, maar mogen ze dat nog altijd niet.

Bedrijven hebben jarenlange ervaring met het toedienen van griepvaccins. Met Voka pleiten we er al sinds maart voor om mensen via het werk ook tegen covid te vaccineren. We begrijpen totaal niet dat de uitgestoken hand van de bedrijfswereld om dit mogelijk te maken, nu al maandenlang boudweg genegeerd wordt.

Vaccinatiemachine

De vaccinatiemachine moet zo snel mogelijk weer op volle kracht draaien. Iedereen moet de kans krijgen om snel en vlot gevaccineerd te worden, ook met een boosterprik. Wij vragen dan ook om de bedrijven te betrekken bij de boostervaccinaties. Combineer de griepvaccinaties met de boosterprikken. Alleen een maximale vaccinatie kan ons beschermen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.