We gaan op dit EK niet veel Bruggelingen aan het werk zien

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

België-Griekenland 1-1. Slappe prestatie. Tja, wat kunnen we daarmee? Even doorslikken, zeker? ‘Het was maar een oefenmatchke’. En: “Het was vooral experimenteren’. We gaan het Deviltime tuinfeestje van volgende week zaterdag toch nog niet afzeggen, zeker?! Maar de grote BBQ voor de finale van 11 juli zetten we toch wel even on hold…

Belangrijker momenteel: omwille van de drie zorgenkinderen (intussen al even bekend als de vier heemskinderen) Witsel-Hazard-De Bruyne moest coach Roberto Martinez duidelijkheid krijgen over zijn basiselftal voor 12 juni tegen Rusland. Die 11 zouden dan komende zondag in de ‘uitwuifmatch’ (nou ja, zonder publiek) tegen Kroatië nog een laatste keer au grand complet (min drie) mogen oefenen. Alleen is de vraag of Martinez donderdag veel antwoorden heeft gekregen. Dendoncker, die eerste hulplijn voor Witsel, overtuigde niet maar stelde ook niet teleur. Harde werker maar niet de metronoom zoals Witsel die altijd opvallend onopvallend het verkeer én het tempo regelt. Dan is Sambi Lokonga eerder dat type maar die bleef 90 minuten op de bank. Was uiteindelijk ook maar ‘reserve’, het zou gek zijn dat die plots dé vervanger voor Witsel zou zijn. Praet, hoger, overtuigde de eerste helft wel maar zakte na de rust mét de anderen helemaal weg, zei achteraf zelf dat hij nog matchritme mist. Tielemans-Dendoncker of Tielemans-Praet: blij dat ik niet voor bondscoach heb gestudeerd. Ik gok: Tielemans-Dendoncker. En dan zit Martinez ook nog met een probleem op de rechterflank. Links zit het met de tandem Thorgan Hazard-Carrasco goed, op rechts snijdt Doku momenteel (veel) meer dan Mertens en is Castagne beter dan Meunier. Ik zou kiezen voor Castagne-Doku. Maar ik heb niet zo lang gestudeerd.

We gaan op dit EK niet veel Bruggelingen aan het werk zien, vrezen we

Wat we wél al zeker weten: velen hadden verwacht dat Mechele een kans zou krijgen. Neen. Reserve is reserve en dat zal hij ondanks enige nieuwe hoop afgelopen dagen ook wel blijven. En Hans Vanaken zal dan wel in de selectie blijven, de match tegen Kroatië was de uitgelezen kans om hem nog eens voluit op de positie van De Bruyne uit te spelen. Neen. Zes wissels maar geen Vanaken. Ondanks de sterke prestatie van invallersdoelman Mignolet gaan we op dit EK niet veel Bruggelingen aan het werk zien, vrezen we.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier