Bewoners Tordale hadden gesprekjes met buurtbewoner die centrum binnen reed: “Het deed voor allen veel deugd”

Evy De Geytere is blij dat het gewone leven weer zijn gang kan gaan. © JH
Redactie KW

De dagwerking van Tordale in de Seinestraat in Torhout waar twee weken geleden een auto in de gevel belandde is niet verstoord. Het gebouw werd gestut en de ruimte waar de dagwerking doorgaat kon openblijven. “En dat is zeer belangrijk voor de verwerking van onze bewoners”, zegt directeur Evy De Geytere. “Zij konden zelfs al en praatje slaan met de bestuurder”.

Het ongeval gebeurde op maandag 8 april. Een 57-jarige buurtbewoner werd onwel achter het stuur van zijn Dacia en reed ongecontroleerd de parking van centrum Tordale op. Daar ramde de wagen boordstenen en katapulteerde zich zo in de gevel van het centrum. Dat liep zware schade op. De brandweer moest het gebouw komen stutten en brokstukken opruimen. Ook de fietsenstalling vooraan raakte zwaar beschadigd. De 57-jarige man raakte lichtgewond bij het ongeval.

Praatje met bestuurder

Twee weken later ondervinden de bewoners van Tordale weinig hinder van het ongeval. “De brandweer en onze technische dienst hebben uitstekend werk geleverd”, zegt directeur Evy De Geytere. “Alles werd zo goed mogelijk gedicht waardoor er van het gat niets te zien is. De vernielde toiletruimte aan de inkom is ook afgezet. Ook de dagwerking in de ruimte ernaast kon blijven doorgaan. Op die manier moeten onze bewoners, die een verstandelijke beperking hebben, zo weinig mogelijk geconfronteerd worden met de gevolgen. Ook belangrijk voor hen: die bestuurder kwam al meermaals wandelen met zijn hondje op onze site, die voor iedereen toegankelijk is. Bewoners konden al met hem een praatje slaan. Hij heeft een groot schuldgevoel maar voor iedereen werkt dit erg helend.”

Vernielde fietsen

Op dit moment is het nog erg onduidelijk wanneer de schade volledig hersteld zal worden. “Het is in handen van de verzekering en dat kan wel nog even duren”, vervolgt De Geytere. “De schade is ook zwaar en kan niet zomaar hersteld worden. Na de verzekering moet volgens de officiële procedure ook een schadebestek opgemaakt worden en zo’n zaken nemen tijd in beslag. Het belangrijkste blijft dat we volledig operationeel blijven. Ook onze toegangsknop met sleutelsysteem kon gerecupereerd worden. De meeste hinder is momenteel misschien nog het feit dat er enkele fietsen van bewoners beschadigd werden. Sommige kunnen hersteld worden, andere zijn volledig vernield. En ook de fietsenstalling is volledig stuk. De vernielde fietsen zijn misschien nog de grootste teleurstelling voor onze bewoners.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier