Man wordt onwel en rijdt binnen in gevel Huize Tordale: “Iedereen erg geschrokken, maar gelukkig ongedeerd”

Wellicht werd de man onwel achter het stuur. Hij werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. © JH
Redactie KW

Een man die onwel werd achter het stuur van zijn Dacia is maandagmiddag een wooneenheid van centrum Tordale binnen gereden. In dat centrum wonen mensen met een verstandelijke beperking. De hoek van de gevel aan de inkom, waar onder meer een toilet zit, is zwaar beschadigd. “Gelukkig bleven alle bewoners ongedeerd”, zegt directeur Evy De Geytere. De bestuurder werd naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeval deed zich maandagmiddag rond 14 uur voor. Wat er precies gebeurde is onduidelijk. Een man die in de buurt woont reed met zijn Dacia op het einde van de Seinestraat rechtdoor de parking van Tordale op. Daar maakte de auto een enorme smak op een borduur en werd het voertuig in de zijgevel van het gebouw gekatapulteerd. Daarbij werd ook een fietsenstalling geraakt, zijn enkele fietsen vernield en vlogen PMD-zakken in het rond. Getuigen belden onmiddellijk de hulpdiensten en buurtbewoners en mensen van Tordale kwamen af op de enorme klap. Wellicht werd de man onwel achter het stuur. Hij werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Bewoners in shock

“De schade is aanzienlijk, maar gelukkig zijn alle bewoners ongedeerd”, zegt directeur Evy De Geytere van Tordale. “Ik sprak ook met de bestuurder en hoop dat hij goed herstelt. In het deel waar de auto is binnengereden ligt de inkom, een toilet met badkamer en daarnaast ligt een leefruimte. Daar gaan overdag activiteiten door, maar nu was er niemand aanwezig. Door de paasvakantie is de bezetting van onze bewoners sowieso wat lager. Maar achter dit deel zijn wel al meer dan tien wooneenheden gevestigd waar onze cliënten met een verstandelijke handicap verblijven. Zij krijgen hier 7/7 en 24 op 24 uur ondersteuning waar nodig. Heel wat bewoners hebben de zware klap gehoord en zijn wat in shock bij het zien van de ravage. Het is onze taak hen zo goed mogelijk op te vangen en uitleg te geven waar nodig.”

Gebouw stutten

De toegesnelde brandweer beveiligde en controleerde de situatie en hield iedereen op afstand. “Bij onze aankomst vielen nog wat brokstukken naar beneden”, zegt brandweerkapitein Marc Degrieck. “Om veilig te kunnen werken, lieten we eerst een takeldienst komen. Nadat die de auto eruit trok, konden we eerst brokstukken ruimen. Beneden is het gebouw in een snelbouwsteen gezet en daarboven staat een houtconstructie. We verwijderden eerst alles losse materiaal en hebben daarna het gebouw gestut. In het toilet sloten we het water ook meteen af. Op het eerste zicht was er in die ruimte geen gas of elektriciteit aanwezig.”

Geen impact op werking

De opruimwerken namen flink wat tijd in beslag. Nadat het gebouw gestut en dichtgemaakt was, werd het weer toegankelijk. “Wellicht zal dit incident geen impact hebben op onze werking”, besluit directeur Evy De Geytere. “De leefruimte zelf werd niet geraakt en na het opruimen van de brokstukken kon ook de ingang weer gebruikt worden.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier