Sven (29) overleefde val van tien meter op werf in Gistel: dakwerkbedrijf riskeert zware boete

© AF
Redactie KW

Een Dentergems dakwerkbedrijf moet zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor een zwaar arbeidsongeval in Gistel. Arbeider Sven Yde (29) uit Zulte viel tijdens werken aan een loods tien meter naar beneden. “Volgens de artsen is het een wonder dat ik nog leef”, zegt de papa van twee kinderen.

Op 13 november vorig jaar was Sven Yde (29) uit Zulte aan de slag op het dak van een loods in aanbouw langs de Konijnenboslaan in Gistel. Maar kort na 9 uur ‘s ochtends verloor de jonge papa van twee kinderen zijn evenwicht en stortte hij tien meter naar beneden. Sven overleefde de klap, maar werd in kritieke toestand met de mugheli overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn beide polsen bleken gebroken en doordat zijn milt scheurde, was hij inwendig twee liter bloed verloren. “Ik lag zeven uur op de operatietafel”, vertelt hij.”Volgens de artsen is het een wonder dat ik het kan navertellen. Het laatste wat ik mij nog herinner zijn de dokters die mijn broekspijp open knipten. Blijkbaar heb ik nog gevraagd of ik nog zal kunnen werken. Daarna verloor ik het bewustzijn. Dat ik jong en sportief ben, redde volgens de dokters mijn leven. Maar blijkbaar heb ik mij tijdens de val nog in een reflex kunnen omdraaien. Ik herinner mij dat niet meer, maar ik liet wel een voetafdruk na op de gevel. Zo kwam ik niet op mijn rug terecht.”

Onderzoek op de werf wees uit dat de arbeiders zonder valbeveiliging werkten. Sven droeg zelfs geen helm. Zijn toenmalige werkgever Alpha Roof uit Dentergem werd daarom voor de strafrechter gedaagd. De arbeidsauditeur vroeg woensdag een geldboete van 24.000 euro wegens inbreuken op de welzijnswetgeving. Alpha Roof kreeg eind december 2017 al eens een minnelijke schikking voor het ontbreken van valbeveiliging op een werf in Oost-Vlaanderen. Toch vraagt het bedrijf de gunst van de opschorting. “Wanneer mijn cliënt in onderaanneming werkt, zoals op de dag van de feiten, dan laat hij contractueel vastleggen dat de hoofdaannemer de nodige valbeveiliging moeten voorzien. Maar op die werf in Gistel was het uitzonderlijk anders vastgelegd en was mijn cliënt dus verantwoordelijk voor de beveiliging. Daar had hij niet bij stilgestaan”, aldus de advocate van het bedrijf.

Sven Yde stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Sinds twee maanden is hij opnieuw aan de slag, evenwel voor een ander dakwerkbedrijf. “Ik beperk mij wel tot platte daken”, zegt hij. “Met dakpannen zeulen lukt mij immers niet meer. Ik krijg snel pijn in mijn polsen en knieën. Om die reden zal het wellicht ook mijn laatste seizoen worden bij voetbalclub Eendracht Vinkt. Zonder milt recupereer ik minder snel dan vroeger. Ik heb ook minder weerstand en moet daarom vitamines nemen.” Het ongeval veranderde het leven van Sven drastisch. Maar ondanks zijn zware tegenslag blijft de jongeman optimistisch. “Ik ben bovenal blij dat ik er nog ben“, lacht hij. “Onze kindjes hebben hun papa nog. Op het moment van de feiten was ik verloofd en afgelopen zomer ben ik met mijn vriendin in het huwelijksbootje gestapt. Ik prijs mezelf enorm gelukkig dat ik dit nog kon doen.”

De uitspraak in de zaak volgt op 18 december.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier