Storm Francis veroorzaakt schade, ook vandaag nog rukwinden tot 90 km per uur

Redactie KW

De aangekondigde storm Francis veroorzaakte schade, maar de gevolgen bleven al bij al beperkt. Op het strand van Zeebrugge sneuvelden wel enkele strandcabines, de inboedel lag her en der verspreid. Ook op andere plaatsen liepen meldingen binnen van afgerukte takken en bomen op de weg. Brandweerzone Westhoek kreeg 22 oproepen binnen.

“Sinds 18 uur gisterenavond tot 8.30 uur deze ochtend kreeg brandweerzone Westhoek 22 oproepen binnen”, zegt woordvoerder Kristof Louagie. “Ook deze ochtend komen er nog steeds oproepen binnen. De storm is nog niet gaan liggen en tot 16 uur is code oranje actief aan de kust.”

Deze nacht kwamen er vooral oproepen binnen in de regio van Ieper. In Ieper zelf, Wervik, Geluwe en Dranouter ging het samen om 6 oproepen. Sinds de vroege ochtend nemen vooral de oproepen aan de kust toe. Koksijde spant daarbij de kroon met 8 oproepen, gevolgd door De Panne met 4 en Veurne met 1.

Storm Francis veroorzaakt schade, ook vandaag nog rukwinden tot 90 km per uur

Er zijn nu ook meldingen van het binnenland in Diksmuide en Lo-Reninge. Meestal gaat het om omgewaaide bomen. Zo versperde een groot exemplaar de weg in de Strandlaan in Koksijde. Deze moest even volledig afgesloten worden tot de brandweer ze had verzaagd. Elders zijn ook enkele luifels aan de kust gaan vliegen of vlogen enkele kleine zaken weg.

In Wenduine kwamen in de Léopold II-laan gevelstenen van een appartementsgebouw naar beneden. Op het strand van Zeebrugge sneuvelden enkele strandcabines, het wordt voor de eigenaars zoeken naar hun spullen de komende dagen.

(Lees verder onder de foto)

De brandweer zette het voetpad met nadarafsluitingen af om passanten tegen vallend puin te beschermen.
De brandweer zette het voetpad met nadarafsluitingen af om passanten tegen vallend puin te beschermen.© JVM

In Nederland lijkt de schade groter te zijn dan bij ons. Onder meer het treinverkeer kampt met de gevolgen van de storm. Zo rijden er woensdagochtend vroeg tussen Amsterdam en Den Helder minder intercity’s door de weersomstandigheden, rijden er geen treinen tussen Boskoop en Gouda door een boom op het spoor en rijden er tussen Breda en Noorderkempen geen treinen door harde wind op de hogesnelheidslijn. Dat heeft gevolgen voor het treinverkeer tussen Antwerpen en Amsterdam.

Woensdag in de loop van de namiddag zou het ergste voorbij moeten zijn. (JV/JHH/Belga)

https://www.youtube.com/watch?v=SjwQ_ReA5_4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier