Scoutsleider krijgt hartaanval tijdens fuif in Blankenberge

Het voorbije weekend werd een waar drama vermeden in de scoutslokalen in Blankenberge. Een leider zakte er tijdens een fuif in elkaar na een hartaanval, maar werd gered door drie andere leiders. © MM
Redactie KW

Een 19-jarige scoutsleider is afgelopen weekend aan de dood ontsnapt op een scoutsfuif in Blankenberge. De jongeman was zaterdagnacht hamburgers aan het bakken in de keuken toen het plots volledig fout liep.

G. kreeg een hartaanval, zakte in elkaar en bleef roerloos liggen op de grond. Drie collega-leiders zagen meteen de ernst in van de situatie en begonnen zelf met de reanimatie. Even later werd het slachtoffer in kritieke toestand overgebracht naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Hij ligt nog steeds op intensieve zorgen, maar sinds maandag evolueert zijn toestand gunstig. In overleg met de ouders van het slachtoffer ging de fuif gewoon door.

Geen hartslag meer

De drie ‘helden’ moesten gisteren nog altijd bekomen van wat er afgelopen weekend gebeurde. “Fysiek leek hij volledig in orde. Het laatste wat je dan verwacht is een hartinfarct, natuurlijk”, vertelt een van hen. Ook een 25-jarige studente van de politieschool was aanwezig en hielp mee met de reanimatie. “We hadden eerst niet door wat er was gebeurd. Pas toen we geen hartslag meer voelden, wisten we dat het heel serieus was. We twijfelden geen seconde en begonnen meteen met de hartmassage”, getuigt zij.

De drie leiders redden door hun snelle ingreep het leven van hun collega. Toch ijveren ze voor extra maatregelen in de toekomst. “We zijn al langer voorstander van de installatie van een AED-toestel (apparaat om te reanimeren, red) in de jeugdlokalen. Hopelijk komt dat dossier nu – met behulp van het stadsbestuur – in een stroomversnelling”, zeggen de leiders eensgezind.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.