Oostkampenaar verliest vijf vingers door arbeidsongeval

De arbeider kreeg een betonblok van 1.300 kilo op zijn hand. © JVM
Redactie KW

De arbeider die twee weken geleden een betonblok van 1.300 kilogram op zijn hand kreeg, ligt nog steeds in het ziekenhuis. Frederik (31) verloor vijf vingers door het ongeval. “Ik ben op niemand kwaad. Dit was brute pech.”

15 september. Frederik de Blauwe (31) uit Oostkamp was toen aan het werk op een werf in Sint-Andries. Zijn werkgever was er bezig met de aanbouw van een appartementsgebouw langs de Gistelsesteenweg. De dertiger was er de rioleringen aan het aansluiten in een put.

Plots kwamen echter drie loodzware betonblokken om een onbekende reden in beweging. Die lagen er als werfafsluiting, maar vielen in de put. Eén ervan – goed voor 1.300 kilogram – kwam op de rechterhand van Frederik terecht. Hij zat gekneld en het kostte de hulpdiensten heel wat tijd om hem te bevrijden.

Meerdere operaties

De tol voor de jonge vader van twee kinderen is bijzonder groot. Hij verloor namelijk de vijf vingers aan zijn rechterhand. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis en onderging ondertussen al vier operaties. “Aan mijn hand, aan mijn arm en aan mijn schouder”, zegt hij van op zijn ziekenhuisbed.

“Maar ik moet hier wellicht nog twee weken blijven. En er zullen ook wel nog enkele operaties volgen. Ik probeer positief te blijven. En dat lukt ook wel goed, eigenlijk. Al heb ik natuurlijk weinig keuze.”

Moeilijke bevrijding

Frederik herinnert zich van het ongeval nog alles. Maar hoe het kon gebeuren, blijft ook voor hem een raadsel. “Ik vermoed dat er een grondverzakking is geweest waardoor die blokken in beweging zijn gekomen”, zegt hij. “Die lagen nochtans op een veilige afstand van die put.”

De arbeider zat twee uur lang gekneld. Het was dan ook geen sinecure om hem te bevrijden. Bij de minste foute beweging zouden ook de andere twee betonblokken verder schuiven en op hem belanden. Daarom riep de brandweer ook externe hulp in.

Met behulp van een kraan konden de blokken uiteindelijk minutieus weggehaald worden. Al die tijd bleef Frederik bij bewustzijn. “Toen dat blok op mijn hand viel, voelde ik eigenlijk geen pijn. Het is heel vreemd, maar ik had van in het begin geen gevoel meer in mijn hand. Of ik kwaad ben op iemand? Neen, helemaal niet. Niemand had dit kunnen voorzien. Ik heb gewoon brute pech gehad.”

Frederik werkt al 13 jaar als bouwvakker. Voorlopig blijft zijn toekomst nogal onduidelijk. “Ik zou mijn werk heel graag ooit kunnen hervatten. Ik besef dat dat niet evident is. Maar tegenwoordig kan de medische wereld veel. Ik moet de moed er dus in houden.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier