Noodplan in Torhout na zwaar onweer

Het onweer heeft zondag in de provincie West-Vlaanderen voor heel wat overlast gezorgd. In Torhout trad het noodplan zelfs in werking. © BELGA
Redactie KW

Het onweer heeft zondag in de provincie West-Vlaanderen voor heel wat overlast gezorgd. In Torhout trad het noodplan zelfs in werking.

Vooral het hart van West-Vlaanderen, regio Torhout – Brugge, kreeg zondagochtend de volle lading. De brandweer van Brugge en Torhout kreeg een enorme toevloed aan oproepen binnen.

In Torhout liep het centrum van de stad onder water. “Iets over vijf uur is de hel hier losgebarsten“, vertelt burgemeester Norbert De Cuyper. “We hebben het rampenplan in werking gestoken en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening.” Rond negen stabiliseerde de situatie zich. De brandweer zal deze ochtend huizen terug dichtmaken. In de stad was ook het festival Masters@Rock aan de gang. De grote tent overleefde het stormweer. De camping werd wel ontruimd. De festivalgangers konden terecht in de nabijgelegen kinderboerderij. Het noodplan zou in de loop van de dag terug ingetrokken worden.

Het hele noorden van de provincie werd getroffen. In Veurne noteerde de brandweer al enkele oproepen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. “Lichtervelde, Wingene, Zwevezele, daar zijn we op dit moment bezig”, klonk het bij brandweer Midwest – Roeselare. “Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast en zelfs hagelschade.”

Ramen weggeblazen

Luc Vanparys, burgemeester van Oostkamp is ook al in de weer. “We zitten aan 42 oproepen. Takken, bomen en schade aan daken. De situatie is nu wel onder controle. Het noodplan is niet afgekondigd, maar alle hulpverleningsdiensten werken nauw samen.” De brandweer treedt hem bij. “Vanaf 5 uur deze ochtend hebben we preventieve maatregelen genomen en ons georganiseerd. Dat loopt heel vlot. De ergste situaties zijn onder controle“, klinkt. Er was melding van onder meer een omgewaaide topgevel en in een woning werden zelfs enkele ramen weggeblazen. Enkele straten werden ook afgesloten door wateroverlast.

In Brugge kreeg de brandweer zelfs meer dan zestig oproepen. “De oproepen zijn heel gespreid, zowel vanuit het centrum als vanuit de buurgemeenten. We geven hier vooral voorrang aan woningen en bedrijven die getroffen zijn en straten die onder water gelopen zijn. We kregen ook vier blikseminslagen binnen, maar bluswerken waren niet nodig. De situatie nu, rond half negen, is gestabiliseerd, maar we zijn met acht ploegen op pad om overal bijstand te verlenen”, vertelt de brandweer.

Hagelstenen met diameter van enkele centimers

In de vroege ochtend trokken verschillende onweerscellen vanuit Frankrijk door West-Vlaanderen richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Her en der is er ook melding van hagelschade. Er zouden hagelstenen met een diameter van enkele centimeter uit de lucht zijn gevallen. Rond half acht trok de laatste onweerscel West-Vlaanderen uit.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier