Iets voorbij 9 uur vanochtend raakten arbeiders bij de ingrijpende werken aan de Pottelberg de gasaansluiting van het woonzorgcentrum zelf. Door de nabijheid van het rusthuis en de middelbare school Athena campus Pottelberg werd het stedelijk rampenplan meteen afgekondigd. De bewoners van het centrum en de 1.000 leerlingen werden geëvacueerd. De hulpdiensten van de politiezone Vlas, hulpverleningszone Fluvia en de experten van Eandis kwamen ter plaatse.

"De bewoners van het woonzorgcentrum die het dichtst bij de wegenwerken wonen, worden overgebracht naar het achterste gedeelte", verduidelijkt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. "De bewoners van de serviceflats kunnen naar de andere assistentiewoningen iets verderop. De leerlingen van Athena gaan naar het parkeerterrein van de Brico hier vlakbij. De evacuatie verliep heel vlot."

De hulpdiensten snelden naar de Pottelberg, maar al bij al kon het euvel snel verholpen worden. © JVGK

Gevaar geweken

Een dik half uur na de eerste melding gaf Eandis aan dat het gevaar voor de buurtbewoners geweken is. De beschadigde lagedrukleiding werd afgesloten en hersteld de door de mensen van Eandis. Door het euvel werden de Condédreef, F. de Bethunelaan en Aalbeeksesteenweg een tijdje afgesloten voor het verkeer.

Schepen Rudolf Scherpereel kwam zelf ook ter plaatse. © JVGK

"De brandweer heeft metingen in het rust- en verzorgingstehuis, de school en de serviceflats gedaan", vertelt Seel Seynaeve, woordvoerdster van de stad Kortrijk. "Gezien het goede resultaat, mag iedereen rustig terug naar binnen." "We wilden geen enkel risico lopen", vertelt schepen Rudolf Scherpereel, die ook ter plaatse kwam. "Gelukkig was het in open lucht maar door de druk is er wel een hoop gas ontsnapt. Gelukkig kunnen alle bewoners en leerlingen snel terug naar hun kamer en klaslokaal."

(OV/KB/PVHK/Foto's JVGK)