Brugse verliest voet na ongeval met minibulldozer: asfalteringsbedrijf riskeert zware geldboete

Redactie KW

Het asfalteringsbedrijf Van Robays uit Zulte moet zich voor de strafrechter verantwoorden voor een arbeidsongeval dat Bruggelinge Marjolijn Vandenbussche (33) haar linkervoet kostte. De alleenstaande moeder van twee behelpt zich nu met een prothese. “De mensen gapen, maar dat zou ik ook doen.”

Op 1 oktober 2018 raakte Marjolijn Vandenbussche (33) uit Brugge betrokken bij een zwaar arbeidsongeval op een werf in Waregem. In een zijstraatje van de Jan Bouckaertstraat was ze aan de slag voor het asfalteringsbedrijf Van Robays uit Zulte. Toen ze vlak voor de middag een Bobcat minibulldozer op een camion moest rijden liep het zwaar fout. Het voertuig begon te slippen en kantelde om. De vrouw plaatste in een reflex haar linkervoet op de grond en kreeg hierdoor het gevaarte op haar been. Haar voet werd net niet afgerukt, maar zes maanden later gingen de artsen alsnog over tot amputatie. Het linkeronderbeen van Marjolijn werd tot tien centimeter onder de knie afgezet.

Sindsdien behelpt de alleenstaande moeder van twee dochtertjes zich met een prothese. “Het was even wennen, maar in feite kan ik er zowat alles mee doen”, vertelt Marjolijn. “Buiten dansen, maar dat kon ik vroeger ook niet. (lacht).”

Ondanks haar beperking blijft de jonge vrouw opvallend positief met een flinke dosis humor in het leven staan. “Mijn jongste dochtertje is vijf jaar oud en humor is bij haar de ideale manier om ermee om te gaan. Maar bij mijn oudste – zij is negen – ligt het moeilijker. Zij schaamt zich een beetje voor mijn handicap en als we naar school gaan moet ik mijn prothese altijd goed wegstoppen onder mijn broek.”

Tekortkomingen op de werf

Het arbeidsauditoraat stelde na het ongeval diverse tekortkomingen vast op de werf waarna Van Robays voor de Brugse strafrechtbank werd gedaagd. “De gordel van de Bobcat werkte niet naar behoren en het deurtje aan de linkerkant was verwijderd“, stelde de arbeidsauditeur donderdag. “Bovendien waren er geen schriftelijke instructies aanwezig om te werken met het voertuig. Een jaar eerder was bij de beklaagde trouwens al eens een ongeval gebeurd met hetzelfde type Bobcat. Een arbeider kreeg toen hete asfalt over zijn voet. Blijkbaar werden daar geen lessen uit getrokken.” De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 48.000 euro voor Van Robays.

De advocate van het bedrijf ijverde voor de vrijspraak. “Zelfs als dat deurtje – eigenlijk was het een beschermende staaf – er was geweest, had het slachtoffer haar voet op de grond kunnen zetten. De staaf werd door de werknemers weggenomen om gemakkelijker te kunnen werken. Daar kan mijn cliënt toch niet aan doen? In de eetplaats ligt een gedetailleerde handleiding om met dat voertuig te werken. Wanneer die niet gelezen wordt is dat evenmin de schuld van mijn cliënt. Het slachtoffer heeft bij haar indiensttreding trouwens een opleiding gekregen om te werken met de Bobcat. Mijn cliënt kan er alles aan doen om te voldoen aan de welzijnswetgeving, maar ook bij het personeel moet er medewerking aanwezig zijn.”

Marjolijn stelde zich burgerlijke partij in de zaak en eist een voorlopige schadevergoeding van 12.500 euro. “Ik ben intussen aan mijn vierde tijdelijke prothese toe en wacht op een definitief model. De mensen gapen veel, maar dat zou ik wellicht ook doen (lacht). Volgend jaar mag ik normaal opnieuw aan de slag. Maar mijn oude job zal ik niet meer kunnen uitvoeren. Heel jammer, want ik deed die enorm graag”, besluit ze.

De uitspraak volgt op 24 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier