Asbest vastgesteld aan 15 huizen na zware brand bij Sidegro in Roeselare

De rook was kilometers ver te zien. © (foto Facebook)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In afwachting van verder onderzoek vraagt de stad Roeselare om de ramen en deuren in de omgeving van het bedrijf Sidegro nog even gesloten te houden. Bij de brand is er asbest vrijgekomen. Een gespecialiseerde firma bracht alles in kaart.

Donderdagavond woedde er een zware brand bij containerverhuurbedrijf/afvalverwerkingsbedrijf Sidegro langs de Trakelweg in Roeselare. Dat ging gepaard met een rookpluim die tot kilometers ver te zien was.

De brand ontstond donderdagavond rond 19.30. Dat gebeurde vermoedelijk in een loods waar onder meer het huishoudelijk afval ter verwerking opgeslagen ligt. Het was een patrouille van de politie die rond half acht de rookontwikkeling in de loods opmerkte en de brandweer alarmeerde. Op dat moment was niemand in het bedrijf aanwezig. Meteen kwamen de brandweer en de politie massaal ter plaatse. Voor de politie was het in eerste instantie vooral zaak om de verkeersknoop die ontstaan was in de omgeving van de brand te ontwarren en de straten richting de Trakelweg af te sluiten voor alle verkeer. Voor de brandweer wachtte dan weer heel wat bluswerk, want vrij snel sloegen de vlammen ook door het dak. Toch had de brandweer het vuur uiteindelijk relatief snel onder controle, al was ze – onder grote volksbelangstelling – nog urenlang in de weer met de bluswerken. De rookpluim was ondertussen van kilometers ver te zien.

Brokstukken

“Bij de brand werden door de rookpluim delen van het asbesthoudend dak verspreid in de richting van de Rumbeeksesteenweg”, aldus burgemeester Kris Declercq. “Als gevolg van de rookpluim werden asbestpartikels verspreid in een zeer beperkte perimeter die kleiner is dan de initiële perimeter van 500 m in de richting van de Rumbeeksesteenweg.”

“Een gespecialiseerde firma en de civiele bescherming kwamen ter plaatse om na te zien binnen welke perimeter de asbestdeeltjes gevallen zijn. De straten werden gecontroleerd en gereinigd. De getroffen huizen zijn in kaart gebracht en de betrokkenen worden vandaag bezocht. Het gaat over een 15-tal woningen. We raden aan om uit voorzorg de onderdeeltjes niet aan te raken.”

Wie vrijdag geen bezoek krijgt van de stadsdiensten, hoeft zich geen zorgen te maken, en bevindt zich niet in de getroffen zone met asbestneerslag. “Buiten de perimeter kan er roetneerslag zijn. Deze roetneerslag is onschadelijk, en kan door de bewoners gereinigd worden met water en detergent.”

Geurhinder

“De brandweer zal nog heel de dag nablussen en dit zal nog voor rook zorgen vooral richting Rumbeke (Moorseelsesteenweg). Het wordt aangeraden aan de bewoners die binnen de zone van de rook wonen, om nog heel de dag ramen en deuren te sluiten omwille van geurhinder, en mogelijks wat irritatie door de rook.”

“De Stad kreeg enkele vragen rond het gebruik van BE-Alert. BE-Alert werd door de Stad inderdaad gebruikt om over de brand te communiceren. Het systeem funtioneerde goed. Indien u bent aangemeld bij BE-Alert, maar u kreeg geen bericht, dan is uw registratie niet gekoppeld aan een adres in de risicozone of was u niet bereikbaar.”

Het is overigens niet de eerste keer dat er brand woedde in het bedrijf. Zo brandde het twee jaar geleden al eens in de loods ernaast en moest de brandweer ook in 2018 enkele keren uitrukken naar het bedrijf. Bij Sidegro wenste niemand te reageren op de brand, maar verwijzen ze naar de communicatie van de stad. (TD/TM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.