Bestuurder (29) was dronken en reed te snel bij crash waarbij Viviane (66) stierf

Viviane Swaenepoel liet het leven bij de crash. © gf
Redactie KW

De 29-jarige man uit Knokke-Heist die eind 2018 een zwaar verkeersongeval veroorzaakte in Blankenberge waarbij Viviane Swaenepoel (66) om het leven kwam, had 1,94 promille alcohol in zijn bloed. Volgens de verkeersdeskundige reed E.S. ook aan 104 kilometer per uur in een zone 50. Bij het ongeval vielen ook nog enkele zwaargewonden. “Ik was in slaap gevallen en heb enorm veel spijt”, sprak de beklaagde voor de politierechtbank.

Het ongeval gebeurde op 14 december 2018 omstreeks 18.30 uur langs de Brugse Steenweg, de belangrijkste invalsweg richting Blankenberge. E.S. (29) week plots af van z’n rijvak en botste frontaal met een kleine personenwagen die kwam aangereden. De klap was enorm hevig. De hulpdiensten snelden massaal ter plaatse met verschillende ambulances. De brandweer hielp de slachtoffers uiteindelijk uit hun benarde situatie. Al snel was duidelijk dat de tol zwaar zou zijn. In de wagen zaten vier inzittenden die op weg waren naar een restaurant. Viviane Swaenepoel (66) en Ernst Durwen waren er het ergst aan toe. Beiden werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Zeven weken later overleed Viviane aan haar verwondingen.

Dronken en te snel

Het Openbaar Ministerie schetste maandagochtend een weinig fraai beeld van de omstandigheden van de aanrijding. “Volgens de verkeersdeskundige maakte de beklaagde een manifeste stuurfout”, sprak de procureur. “Hij week ruim vier meter uit van zijn rijbaan, waarna het tot een frontale aanrijding kwam. Het ongeval had kunnen vermeden worden als hij zijn rijbaan had gevolgd. Bovendien reed de man veel te snel: zo’n 104 kilometer per uur in een zone 50. Ook dat had invloed op de gevolgen, net zoals de intoxicatie.”

(lees verder onder de foto)

Het ongeval zorgde voor een grote ravage.
Het ongeval zorgde voor een grote ravage.© JVM

Uit de vaststellingen bleek namelijk dat E.S. 1,94 promille alcohol in zijn bloed had op het moment van de feiten. De man wordt ook vervolgd voor dronkenschap, al heeft zijn advocaat Renaat Landuyt zijn twijfels bij dat laatste. De indicatoren en het gedrag die dat vaststelden zouden volgens de verdediging ook het gevolg kunnen zijn van de crash. Toch wil de verdachte zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. “Er is absoluut geen discussie over de aansprakelijkheid”, aldus Landuyt, die een beeld schetste van zijn cliënt. “Hij is iemand die zeer hard werkt. Ook die bewuste avond was hij nog op baan. Hij had materiaal opgehaald en had de nacht voordien amper geslapen. Het is zeker geen losbandig persoon.”

Spijt

E.S. zelf sprak maandagochtend zijn spijt uit. “Dit heb ik zeker nooit gewild. Ik heb enorm veel spijt”, sprak de man. “Ik viel in slaap in mijn camionette. Ik had de nacht voordien zeer weinig geslapen en was die dag ook al 12 uur onderweg.” Dat de man 1,94 promille alcohol in zijn bloed had, was volgens hemzelf te wijten aan wat drankgebruik doorheen de dag. De rechter had het evenwel moeilijk met die uitspraak. “Zelfs iemand die uitgeslapen is, kan met bijna 2 promille in zijn bloed in slaap vallen achter het stuur”, klonk het. De rechtbank doet uitspraak op 9 november. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier