Weyts breidt aanbod buitengewoon onderwijs uit, waaronder GLSBO De Ganzeveer in Brugge

Ben Weyts breidt het aanbod buitengewoon onderwijs uit in zes scholen, ondermeer in GLSBO De Ganzeveer in Brugge. © belga
Redactie KW

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) breidt het buitengewoon onderwijs verder uit in zes scholen. In Brugge kan GLSBO De Ganzeveer nu ook kleuter- en lager onderwijs gaan aanbieden voor kinderen met een autismespectrumstoornis.

Concreet zullen twee scholen van het buitengewoon basisonderwijs en vier scholen van het buitengewoon secundair onderwijs hun aanbod kunnen uitbreiden voor leerlingen met andere speciale zorgnoden. Volgens de N-VA-minister past de ingreep in ‘een grotere inhaalbeweging voor het buitengewoon onderwijs’.

Het buitengewoon onderwijs blijft voor vele leerlingen met speciale noden de meest geschikte plaats met de beste omkadering. Maar voor speciale noden is ook speciale deskundigheid nodig. Een school met expertise in de begeleiding van kinderen met een motorische beperking is bijvoorbeeld niet automatisch geschikt om ook kinderen met een visuele beperking onderwijs te bieden.

Drietrapsraket

De scholen moeten dan ook een speciale aanvraagprocedure doorlopen vooraleer ze hun aanbod kunnen uitbreiden. Zo blijft de kwaliteit van het buitengewoon onderwijs bewaakt. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft nu zes scholen van het buitengewoon onderwijs groen licht om hun aanbod verder uit te breiden. Het gaat om twee scholen uit het buitengewoon basisonderwijs en vier scholen in het buitengewoon secundair onderwijs.

“Ik besef dat dit maar beperkt een oplossing is voor de grote noden die er zijn in het buitengewoon onderwijs”, zegt Weyts. De N-VA-minister wil naar eigen zeggen een ‘drietrapsraket’ in stelling brengen. “Ten eerste voorzien we 30 miljoen euro extra voor de zorgtijdgarantie, zodat er extra ondersteuning komt in klassen”, aldus de minister.

“Ten tweede nemen we op korte termijn dringende capaciteitsmaatregelen, met huursubsidies of tijdelijke infrastructuur voor het buitengewoon onderwijs. Ten derde investeren we op langere termijn in extra infrastructuur: we voorzien deze regeerperiode 3 miljard euro voor schoolinfrastructuur, een half miljard meer dan in de vorige regeerperiode.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier