VTI Veurne laureaat van de Prijs Focus Aarde

© MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Woensdagnamiddag vond de Proclamatie van de Prijs Focus Aarde van de Koningin Paola Stichting en de Dirk Frimout Stichting plaats waar de drie teams van het VTI Veurne maar liefst de eerste, derde en vierde prijs wegkaapten.

In deze wedstrijd worden de eindwerken geëvalueerd van het TSO-, BSO- en KSO-onderwijs uit elk landsdeel. Drie teams van drie leerlingen uit het VTI Veurne hadden zich eerder al geplaatst voor de finale, met verdediging voor een jury aan UGent. Het VTI mag alvast van een ongelooflijk succes spreken. Hun drie teams behaalden de eerste, tweede en vierde plaats.

Die eerste plaats was voor het Team Weedbusters (bestaande uit Stijn Rooryck, Jelle Maes en Jarno Vanruymbeke). De leerlingen zochten een efficiënter en milieuvriendelijker alternatief voor de overmatig gebruikte chemische onkruidbestrijding. Ze kozen voor een selectieve onkruidbestrijding door middel van artificiële intelligentie en objectdetectie. Hiermee kunnen ze aan de hand van een camera de plant en het onkruid onderscheiden en zo kunnen ze alleen het onkruid behandelen in plaats van het volledige veld. Zo moeten er niet massaal chemische middelen worden ingezet.

De 3″ en 4e plaats werd weggekaapt door de teams ALC-Eiraper (Céline Barra, Liam Van Kerckhove en August Vansteenland) enerzijds en de Poultry Pick-Up Machine (Margaux Dedulle, Mathis Deschilder en Arthur Becelaere) anderzijds, allemaal leerlingen van het 6e jaar van de afdeling Industriële Wetenschappen van vorig schooljaar. Deze prestatie werd gehonoreerd met een geldprijs voor zowel de leerlingen als de school.

VTI Veurne laureaat van de Prijs Focus Aarde
© MVQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier