Het idee kwam van de ergotherapeuten van de afdeling zelf. Al meermaals kwam een vraag van patiënten om hun gebouw huiselijker, gezelliger en aangenamer te maken: "De patiënten wilden graag een plek waar ze tot rust mogen komen en kunnen ontspannen. Daarnaast vroegen de ergotherapeuten ook een extra therapielokaal," zegt Kestelooot.
...

Het idee kwam van de ergotherapeuten van de afdeling zelf. Al meermaals kwam een vraag van patiënten om hun gebouw huiselijker, gezelliger en aangenamer te maken: "De patiënten wilden graag een plek waar ze tot rust mogen komen en kunnen ontspannen. Daarnaast vroegen de ergotherapeuten ook een extra therapielokaal," zegt Kestelooot.Genoeg ideeën om mee aan de slag te gaan voor Lisse Demey en haar collega-studenten: "We startten met een vragenlijst. Zo kwamen we te weten wat de patiënten allemaal wilden. Een van ons volgt een stage op Sint-Amandus en kon de situatie dus nauw opvolgen omdat hij dagelijks met bewoners en medewerkers samenwerkte. Vorig semester focusten we vooral op de opstart en het plannen van dit project. We moesten vooral realistisch blijven, want erg grote verbouwingen waren niet haalbaar door de korte periode waarin we de ruimte moesten omvormen."Na het bedenken van ideeën en plannen moesten de studenten ook zorgen dat het financieel plaatje klopte. Het beperkte budget leidde volgens Demey tot creatieve oplossingen: "We kozen ervoor om het financieel dossier op te splitsen in noodzakelijke en optionele meubels. Ook kiezen van de meubels was geen evidentie want die moeten voldoen aan alle hygiënische eisen. Gelukkig kregen we erg veel steun van Sint-Amandus, een deel van het budget konden we onmiddellijk gebruiken en daar zijn we erg dankbaar voor."De zolder blauw schilderen, bergruimte voor boeken en gezelschapsspelen en een driezitbank plaatsen zijn nog maar een deel van het zolderproject Pimp-De-Zolder. Ook de patiënten werkten mee met de verbouwingen van hun nieuwe ontspanningsruimte: "De zorgvragers hielpen ons met de schilderwerken, een samenwerking in het kader van patiëntenparticipatie. Jammer genoeg is de zolder nog niet volledig af, er zou nog een scheidingswand komen om boeken en spelletjes op te bergen. Deze is besteld, maar nog niet geleverd." Daarnaast kan Sint-Amandus nog optionele meubels aankopen die niet in het plan met noodzakelijke meubels van de studenten staan, het zolderproject is dus nog niet volledig klaar: "Met onze richtlijnen kunnen de ergotherapeuten en zorgvragers de ruimte nu nog naar eigen invulling afwerken," voegt Alexis Kesteloot nog toe. De andere meewerkende studenten waren Sofie Guns en Laurien Olievier. (Arno Van Haverbeke)