Rampjaar voor studentenclubs: geen dopen, geen feestjes en… geen inkomen

Bij studentenclub Centaura wordt een coronaproof doop vanop afstand georganiseerd dit jaar. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Volgende week gaat het nieuwe academiejaar van start. Gewoonlijk gaat dat voor de kersverse studenten gepaard met een welkomstparty, kotfeestjes en eventueel een studentendoop. Niets van dat alles dit jaar. Het eerste semester van het academiejaar zal er één zijn zonder de traditionele studentenactiviteiten. De unief KU Leuven Kulak en de hogescholen Vives en Howest starten het nieuwe academiejaar in code geel. UGent campus Kortrijk zelfs in code oranje. Vooral voor studentenclubs, die financieel afhankelijk zijn van dergelijke feestjes, wordt het een moeilijk jaar.

Als 18-jarige student starten aan de hogeschool of universiteit is nooit makkelijk. Voor het eerst op jezelf wonen en eigenhandig de was en de plas doen, liefst binnen de drie jaar een diploma behalen en dat allemaal in een nieuwe stad waar je niets of niemand kent. Voor dat laatste is er gelukkig een makkelijke oplossing. Er is altijd wel ergens een welkomstfeestje aan de gang en mensen leren kennen gaat met een pintje in de hand zoveel makkelijker. Helaas zullen studenten dit jaar ergens anders vrienden moeten maken.

Het eerste semester van het academiejaar zal er een zijn zonder de traditionele studentenactiviteiten. Dat zijn de studentenvertegenwoordigers overeengekomen met minister van Onderwijs Ben Weyts. Er komt een activiteitenmatrix die aangeeft welke verschillende activiteiten onder welke voorwaarden veilig georganiseerd kunnen worden. Grote evenementen als fuiven, cantussen en galabals vallen daarbij volledig uit de boot. Voor alle andere zaken, zoals hoeveel mensen je kan uitnodigen op kot, hoe een studentencafé ingericht moet worden, wanneer sportwedstrijden kunnen doorgaan en welk protocol er nageleefd moet worden bij een praesidiumweekend, moet naar de matrix gekeken worden. De studentenvertegenwoordigers engageren zich bovendien om in het eerste semester geen klassieke studentendopen te organiseren.

We willen een coronaproof doop vanop afstand organiseren – Lisa Van Mol, schachtentemster

Een ramp voor de vijftien traditionele studentenclubs die Kortrijk rijk is. De meeste onder hen krijgen wel wat budget van de hogeschool of universiteit waar ze aan verbonden zijn. Maar een groot deel van hun inkomen halen ze uit het organiseren van feestjes of uit hun clubcafé. Bovendien zit nieuwe leden werven er ook niet in nu dopen uit den boze is. Al komt een Kortrijkse club wel heel creatief uit de hoek.

“Wij organiseren, als we effectief de toestemming krijgen, een volledige coronaproof doop vanop afstand”, vertelt Lisa Van Mol (22), uit Antwerpen trots. Lisa studeert Digital Design and Development aan de Hogeschool West-Vlaanderen en is dit jaar ‘schachtentemster’ van dienst bij studentenclub Centaura. “Ik dacht op voorhand echt dat dit een rotjaar zou worden. Zonder dopen zijn er immers geen schachten (nieuwe leden red.) en zonder schachten kan een schachtentemster niet veel uitvoeren (lacht). Maar eens gestart met het bedenken van onze unieke doop, zag ik het helemaal zitten.”

Zwaardere ontgroening

Maar zo een doop vanop afstand, dat is toch niet hetzelfde? “Klopt, maar de nieuwe studenten zullen er wel vrienden maken, en dat is uiteindelijk de bedoeling. Alles gebeurt in het thema van de oude Grieken en Romeinen. Zo zullen ze bijvoorbeeld samen een marathon moeten lopen of fietsen. En zelfs de traditionele lookgeur hebben we weten te integreren (lacht). De studenten die de alternatieve doop ondergaan, zijn meteen ook officieel lid. Ze hoeven de ‘echte’ doop niet over te doen. Om dat te compenseren, zullen we de ontgroening (waarmee de schachten volwaardige leden van de club worden red.) wel wat zwaarder maken.

“Gelukkig kan ons clubcafé, het oude jeugdhuis De Slekke in de Doorniksewijk, dat we drie avonden per week huren, wel open”, aldus praeses van studentenclub Ecliptica Floris Cathry.© AN

Die nieuwe leden zijn broodnodig. Want het inkomen van de club daalt zienderogen. “We hebben gelukkig wel wat reserves”, vertelt Dar Sissau (21), praeses van de club. “We kunnen een jaar van tegenslag dus wel incasseren. Maar onze grootse bron van inkomen is ons campuscafé en dat blijft voor onbepaalde tijd dicht”, zucht hij. Dar en zijn team hadden nochtans alles nauwkeurig opgemeten en zelfs een plan met tijdslots en reservaties uitgewerkt. “Maar de veiligheidsadviseur van Howest ziet dat niet zitten. Ze zijn heel bang dat een studentenclub een bron van besmetting zou kunnen zijn, en dat begrijpen we ook wel.”

Clubcafé wel open

Bij studentenclub Ecliptica kampen ze met gelijkaardige problemen. Al is daar de financiële buffer iets kleiner. “Om eerlijk te zijn, moet ik het allemaal nog een beetje bekijken”, zucht praeses Floris Cathry (22). “Wij hopen dat we in het tweede semester een doop kunnen organiseren, maar niets is zeker. Gelukkig kan ons clubcafé wel open. Dat bevindt zich immers niet op de campus. Wij huren het oude jeugdhuis De Slekke in de Doorniksewijk drie avonden per week. We hebben een duidelijk plan uitgewerkt om alles coronaproof te houden. Hopelijk blijft het financieel haalbaar om open te gaan. Als club slaan wij ons daar wel door. Maar ik vrees dat dit een moeilijk en eenzaam jaar zal worden voor veel eerstejaars”, besluit hij.

Veel minder buitenlandse studenten

De instroom aan leden voor studentenclubs wordt niet alleen beperkt door het gebrek aan studentendopen. Ook het aantal buitenlandse studenten kent een drastische terugloop. Bij de hogeschool West-Vlaanderen bijvoorbeeld zagen ze het aantal uitwisselingsstudenten met meer dan de helft dalen.

“Vorig jaar hadden we er nog 82, nu zijn dat er maar 43 meer”, vertelt diensthoofd internationalisering Isabelle Petry. “De studenten die komen, hebben moeite om er op tijd te geraken en komen bijna allemaal van binnen de Europese Unie. Daarbuiten verbieden de meeste scholen hun studenten om op uitwisseling te gaan.”

Opvallend: studenten die voor meerdere jaren naar ons land komen studeren, blijven wel gewoon komen. Vives telt dit semester 72 inkomende uitwisselingsstudenten in Kortrijk, waarvan zes wellicht nog zullen annuleren en twee werken met afstandsonderwijs. Vorig jaar waren dat er nog 120. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier