Oostendenaar Martijn scoort met voetbalkunstjes op TikTok en Instagram

Martijn kan reken op een resem volgers op sociale media. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De 26-jarige Oostendenaar Martijn Debbaut behoort tot de absolute top van de Belgische freestylers. Hij toonde al zijn voetbalkunstjes op verschillende evenementen, maar vooral kinderen zijn gek van hem. Op Instagram wordt hij gevolgd door 71.000 fans, op TikTok zijn er dat dan weer 155.000.

Afgelopen zondag stond Martijn nog op het kunstgrasveld in Sportpark De Schorre, waar hij de hele dag workshops panna en freestyle voetbal gaf aan 50 jongeren tussen 7 en 14 jaar. Martijn geeft al langer workshops en is een veelgevraagde gast op verschillende evenementen. Vorig jaar nog werd hij geselecteerd door de Braziliaanse voetbalster Neymar Jr. voor het spectaculaire voetbaltornooi ‘Red Bull Neymar Jr’s Five’. De voetbalster stelde zelf een eliteploeg uit België samen en koos Martijn Debbaut als een van hen, door zijn skills. We spreken Martijn net voor de opnames van een commercial voor Pepsi, waar Martijn voor werd gevraagd.

“Voetbal maakt al een groot deel van mijn leven uit sinds mijn vijfde”, vertelt de Oostendenaar. “Ik begon ooit bij VG Oostende, dat ondertussen jaren geleden in vereffening ging. Op mijn negende werd ik gevraagd door KV Oostende, waar ik tot mijn 13de actief was. Daarna trok ik naar Cercle Brugge, maar een jaar later mocht ik terug vertrekken. Bij een bot-scan werd duidelijk dat ik fysisch drie jaar achter stond op mijn leeftijdgenoten. Zo kwam ik weer bij KV Oostende terecht, waar ik tot mijn 19de speelde. Het breken van mijn enkel betekende meteen ook het einde van mijn voetbalcarrière.”

Freestyle kampioen

Op het veld althans, want Martijn bleef niet bij de pakken zitten. “Ik rolde onverwachts in de wereld van het freestyle voetbal. Ondertussen raakte ik bekender bij het publiek. Maar de echte boost kwam er nadat ik vijf jaar geleden freestyle kampioen werd van België”, gaat Martijn verder. In 2016 nam hij, samen met zijn vriend Thomas Stemgee, deel aan Belgium’s Got Talent. Hij schopte het tot in de halve finale.

Volle bak voetbal

Een jaar later werd Martijn Benelux kampioen en de absolute climax was een eigen programma op VTM Kids. “Ik mocht dat programma samen met Michiel Callebaut presenteren. ‘Volle bak voetbal’ trok heel wat jonge kijkers. We moesten bijvoorbeeld voetbalchallenges doen, haalden pranks uit met anderen, enzovoort. Het ware hele toffe afleveringen en een unieke ervaring. De afleveringen werden vorig jaar uitgezonden.” Dat zorgde ervoor dat heel wat kinderen Martijn Debbaut leerden kennen. “Ach, die bekendheid bij de jonge fans is extra leuk. Kinderen zijn oprecht.”

71.000 fans op Instagram en 155.000 op TikTok is het bewijs dat Martijn graag wordt gezien. “Het is natuurlijk super dat je via die platformen zoveel bereik hebt. 20 jaar geleden zou het allemaal veel moeilijker gegaan zijn. Ik wil eigenlijk vooral een positieve boodschap verspreiden aan de jongeren. Voetbal geeft betekenis aan je leven en kan daar een positieve invloed op hebben”, besluit de voetbalkunstenaar.

Wie Martijn wil boeken, kan dat via www.martijndebbaut.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier