Nieuw schoolgebouw Moorslede zal in mei 2021 gebruiksklaar zijn

David Vandewalle, Elisa Casteleyn en Friedel Pattyn zijn blij dat de verloederde gebouwen tegen de vlakte gaan. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Nabij de Moorsleedse school Ter Sterre is men gestart met de afbraakwerken van enkele oude gebouwen. Op de hoek van de Passendaalsestraat en de Stadendreve komt er een nieuwbouw. Die zal normaal gezien tegen mei 2021 af zijn.

In 2007 werd langs de Passendaalsestraat in Moorslede de school Ter Sterre, een school voor jongeren met autisme (type 9), opgestart. Enkele jaren geleden groeide de school enorm. De voorbije jaren is het aantal leerlingen gestabiliseerd. In de school volgen momenteel ruim 150 kinderen les. “Toen de school hier opgestart werd, speelde onmiddellijk al het idee om een nieuwbouw te bouwen. De gebouwen zijn hier namelijk verouderd”, aldus directeur Friedel Pattyn. De site langs de Passendaalsestraat heeft reeds een rijke geschiedenis achter de rug. Heel wat Moorsledenaars herinneren zich nog de tijd van de staatsschool en ook het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) maakte nog gebruik van de locatie. Zelfs de jeugdbeweging ravotte in een ver verleden op de terreinen.

verloederde omgeving

Op de eerste plannen voor een nieuwbouw voor Ter Sterre was er enkele jaren geleden sprake van een project centraal op het domein. Uiteindelijk werd daar toch van afgestapt en werd er gekozen voor een nieuwbouw op de hoek van de Passendaalsestraat en de Stadendreve. “We willen graag een herkenbaar gebouw langs de straat. Tijdens een infovergadering hebben we onze plannen uitgelegd aan de omwonenden. Dat infomoment is eigenlijk best goed verlopen. We merken bijvoorbeeld dat de bewoners het niet erg jammer vinden dat ze straks niet meer op de verloederde omgeving langs de Stradendreve moeten kijken”, aldus Friedel Pattyn.

De kans is groot dat we nog een tweede aanvraag indienen voor nog een bijkomende nieuwbouw

Bij de opmaak van de plannen werd ook rekening gehouden met de mobiliteit. Heel wat leerlingen van Ter Sterre komen met de bus naar school. “Voor de bussen is het momenteel heel moeilijk om zich ergens deftig te parkeren. Daarom voorzien we een kiss- en ridezone voor de bussen langs de Passendaalsestraat op de plaats waar nu de parking is”, aldus IT-verantwoordelijke Elisa Castelein. Langs de Stadendreve wordt een nieuwe parking aangelegd waar plaats zal zijn voor een zestigtal voertuigen. Onder andere de leerkrachten zullen er hun auto kwijt kunnen. Om het uitzicht van de omwonenden aangenamer te maken, komt er rond die parking een groene bufferzone.

meer dan 30 lokalen

De nieuwbouw zelf, zal uit twee vleugels bestaan met daartussen een centrale trap. In het gedeelte langs de Passendaalsestraat is plaats voorzien voor de administratie en de begeleiding. Langs de andere kant, de zijde van de Stadendreve, worden er onder andere een sanitair blok, de refter en een open leercentrum ingericht. Op de eerste en tweede verdieping komen telkens zestien klaslokalen. “De lokalen zijn redelijk klein, maar hier wordt dan ook in kleine klasgroepen gewerkt. We rekenen telkens een zeven- tot elftal leerlingen per klas.” Aan de nieuwbouw komt een luifel zodat de jongeren bij slecht weer zich kunnen uitleven op de overdekte speelplaats.

Het is de bedoeling dat het nieuwe schoolgebouw in mei 2021 af is. Het project kadert binnen het project van publiek-private samenwerking ‘Scholen van Morgen’ waardoor de school de nieuwbouw voor dertig jaar huurt. Als de nieuwbouw klaar is, wordt een van de bestaande grote lesgebouwen gesloopt. “De kans is groot dat we dan ook een tweede aanvraag indienen voor nog een nieuwbouw zodat ook het andere oude gebouw niet meer nodig is.” Het is ook de bedoeling dat enkele verharde gedeelten op het domein vervangen worden door groenzone. Wie meer informatie wenst over de werking van Ter Sterre is welkom op de open lesdag. Die vindt plaats op 1 februari 2020. Info: www.tersterre.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier