Niet enkel stippen maar ook actie tegen pesten bij Vives

Matthias Lefebvre, studietrajectbegeleider onderwijs campus Kortrijk, en Carla Van Oost, coördinator studietrajectbegeleiding bij Vives. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Hogeschool Vives wil het probleem van het pesten niet enkel in de kijker zetten, maar wil het ook aanpakken door in deze Vlaamse week tegen pesten een actie op poten te zetten.

“Al enkele jaren zetten we bij Vives in op het beleid tegen pesten”, begint Carla Van Oost, coördinator studietrajectbegeleiders bij Vives. “We zijn hierin een pionier.” In de campussen van Vives in Kortrijk, Brugge en Torhout plant men in elk studiegebied een interactief parcours, waar er nagedacht wordt hoe het pesten kan gestopt of voorkomen worden. Sommige docenten nemen dit ook mee in hun lessen van deze week.

Pestgedrag

Volgens Carla is de Vlaamse week tegen pesten vooral gericht op lagere en secundaire scholen. “We misten iets bij de hogescholen. Grensoverschrijdend gedrag gebeurt nochtans ook binnen hogescholen en universiteiten. Daarom begonnen we drie jaar geleden met een eigen campagne en sindsdien doen we dat elk jaar. We willen studenten en docenten waakzamer maken. Ze moeten grensoverschrijdend gedrag melden. Pestgedrag moet ook bespreekbaar zijn en studenten moeten durven reageren op pesters. Soms wordt het pestgedrag heel subtiel gespeeld door medestudenten niet in een klasgroep op bijvoorbeeld WhatsApp toe te voegen.”

Niet enkel stippen maar ook actie tegen pesten bij Vives
© EDB

Op elke campus is er deze week een parcours dat kan afgelegd worden. “De studenten krijgen een casus en worden gevraagd hoe ze erop zouden reageren. Je kan het pestgedrag openlijk afkeuren, je kan het slachtoffer duidelijk maken dat je er niet mee akkoord gaat, maar het niet in het openbaar afkeuren, maar je kan ook niets doen. Bij wie antwoordt niets te doen, gaan we dieper in waarom die persoon niets doet, waarom die persoon eventueel niets durft te doen en wat hij/zij zou willen doen.”

Durven reageren

Na de casussen krijgen de studenten de cijfergegevens en staan ze stil bij de rollen van de pester, het slachtoffer en de mensen errond. “Het belangrijkste is dat bondgenoten durven reageren. Meestal blijven pestsituaties aanhouden omdat de pester een publiek heeft. Als dat wegvalt, dan heeft de pester geen reden meer om pestgedrag te vertonen. We willen de studenten duidelijk maken dat je wel degelijk je steentje kan bijdragen door iets te doen, ook al is het iets kleins.”

Bij Vives is er ook een meldpunt waar je volledig anoniem berichten kan achterlaten. “We gaan hier niet akkoord met pestgedrag en willen dat ook duidelijk maken!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier