Loes Vandromme (CD&V) wil dat Franse leerlingen naar Westhoek-scholen kunnen blijven komen

Loes Vandromme pleit ervoor dat Franse en Nederlandse leerlingen blijvend les kunnen volgen, ongeacht de kleurcode over de grens. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vlaamse scholen en leerlingen bereiden zich volop voor op een veilige heropening van de scholen. Ook voor meer dan 7.000 kinderen die in Frankrijk of Nederland wonen en in Vlaanderen schoollopen is dat het geval. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V) pleit ervoor om ook deze groep leerlingen in coronatijden de garantie te geven dat ze de grens over kunnen naar hun Vlaamse school, ook al gelden in de grensgebieden verschillende kleurcodes of wijzigt die kleurcode plots.

Binnenkort openen de scholen in Vlaanderen opnieuw de deuren en iets meer dan 7.000 Franse en Nederlandse leerlingen steken hiervoor de grens over om les te volgen aan een Vlaamse school. “Het gaat hierbij over 1.353 kleutertjes, 1.903 lagereschoolkinderen en 4.101 middelbare scholieren. Vooral in Vlaamse grensgemeenten verwelkomen scholen nogal wat leerlingen die in Frankrijk of Nederland gedomicilieerd zijn. Opvallend, aangezien de omgekeerde beweging een pak minder vaak voorkomt”, concludeert Loes Vandromme uit cijfers die ze opvroeg bij de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Stijging Franse leerlingen

Het aantal Franse leerlingen in het Vlaamse lager onderwijs en kleuteronderwijs nam de voorbije jaren toe: zo steeg het aantal leerlingen in het kleuteronderwijs met 17,6 procent en steeg het aantal Franse leerlingen in het lager onderwijs met 20,2 procent. Het aantal Nederlandse kleuters daalde dan weer met -5,3 procent de voorbije vijf jaar en het aantal Nederlandse lagereschoolkinderen steeg met 8,5 procent sinds het schooljaar 2014-2015.

Cijfers nemen een grote duik bij Franse leerlingen in het secundair onderwijs: nog 17 in het secundair onderwijs tegenover 101 in het lager onderwijs). Voor Nederlandse leerlingen is er ook een dalende trend, maar is die daling veel minder sterk (nog 1.130 in het secundair tegenover 1.678 in lager onderwijs) .

De omgekeerde beweging: Vlaamse leerlingen die in Frankrijk of Nederland onderwijs volgen, wordt niet zo vaak gemaakt. 259 Vlaamse leerplichtige leerlingen volgen in Frankrijk les, 819 Vlaamse leerplichtige leerlingen volgen in Nederland les. Het grootste aantal Vlaamse leerlingen dat in Frankrijk les volgt komt uit Menen (51), Wervik (22) en Heuvelland (20).

Het grootste aantal Vlaamse leerlingen dat in Nederland les volgt komt uit Ravels (92). Daarna volgen Hoogstraten (82), Riemst (559), Lanaken (53) en Hamont-Achel (50).

Taalaspect

De Westhoekgemeenten verwelkomen samen iets meer dan 20 procent van alle Franse leerlingen: 131 van de 647 Franse leerlingen die les volgen in Vlaanderen doet dit op een school in de Westhoek. “Voor de Franse kinderen die les volgen in Vlaanderen is het taalaspect belangrijk”, zegt Loes Vandromme, die ook schepen is in Poperinge. “Meestal zijn het de ouders die hun kinderen echt het Nederlands willen ‘meegeven’. In Noord-Frankrijk is er een groeiende belangstelling voor het Nederlands. Bij een groep mensen speelt het Frans-Vlaamse gedachtegoed zeker nog een rol. Enkele generaties geleden sprak iedereen er immers nog ‘Vlaams’. Daarna verwaterde dit wat, maar nu is er opnieuw meer belangstelling voor de Vlaamse buren en hun taal. Bovendien biedt het leren van Nederlands extra perspectief voor de toekomst. Onderwijs biedt de kans om de taalbarrière te overbruggen.”

Het hoogste aantal Franse kinderen dat in de Westhoek schoolloopt, gaat naar een Poperingse school (23 in het schooljaar 2018-2019), daarna volgen Menen (15), Wervik (11), Ieper (9), Heuvelland (7), Koksijde (7), De Panne (6), Veurne (6), Alveringem (3), Mesen (2), Nieuwpoort (2), Diksmuide (1) en Vleteren (1).

Over de grens

Tijdens de lockdown was het even niet duidelijk of leerlingen uit het buitenland zomaar de grens over zouden kunnen om les te volgen bij heropening van hun school. “Gelukkig is dat toen in orde gekomen, maar we willen nu de garantie dat alle leerlingen, ten allen tijde, de grens over kunnen om naar hun school te gaan, ongeacht de kleurcode hier of ginder”, besluit Loes Vandromme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier