Leerlingen richten zelf nieuwe lokalen GO! Centrum Leren en Werken in

GO! Centrum Leren en Werken biedt opleidingen op maat door een combinatie van leren en werken. © DVL
Redactie KW

In de Arsenaalstraat in Nieuwpoort nam het GO! Centrum Leren en Werken Westhoek nieuwe lokalen in gebruik. De nieuwe locatie werd helemaal ingericht door de leerlingen zelf.

GO! Centrum Leren en Werken Westhoek is gevestigd op de campus De Vierboete in de Arsenaalstraat en maakt deel uit van de Scholengroep 28 Westhoek. Toen de lokalen van het plaatselijke Sociaal Verhuurkantoor in de Arsenaalstraat 22 vrijkwamen en er verder niets mee gebeurde, besloot de scholengroep om de ruime villa te integreren in het Centrum Leren en Werken en dat bleek een uitstekende keuze te zijn, legt de coördinator van het centrum, Eugénie Taufour, tevreden uit.

Beter dienstverlening

“In onze nieuwe vestigingsplaats kan je terecht bij het leerlingensecretariaat en dito begeleiding, de trajectbegeleiders, de financieel medewerkers en bij de coördinator van het centrum. De nieuwe lokalen waarin onder meer het onthaal, de kantoren, een vergaderzaal en zelfs een ontspanningszaal voor de leerlingen is ondergebracht, zorgen meteen voor een betere dienstverlening en opvang van de jongeren. We zijn bovendien bijzonder fier op de leerlingen die bijna alles zelf verwezenlijkt hebben, tot de behang- en schilderwerken toe en zelfs de aanleg van het terras en de tuin. We gebruiken verder ook de klaslokalen van het GO! Atheneum in de Arsenaalstraat, 20.”

Momenteel volgt een 80-tal leerlingen les in het Centrum Leren en Werken. Een niet-alledaagse opleiding, waarbij veel komt kijken. “Het centrum engageert zich om, samen met de jongeren, een traject uit te stippelen, waarbij wordt gestreefd naar het behalen van een volwaardig diploma secundair onderwijs”, gaat Eugénie verder. “Daarbij is ons fundamenteel streefdoel het samenstellen van een volle weekstructuur dat toekomstperspectieven brengt voor de jongeren. Kortom: opleidingen op maat door een combinatie van leren en werken. Wij zorgen ervoor dat jongeren uitzicht krijgen op een toekomst”, aldus nog de coördinator.

Groot aanbod

“Hier volgen jongeren van 15 tot 25 jaar les”, voegt leerlingenbegeleidster Stephanie Van Bever eraan toe. “Het is heel belangrijk om de jongeren die de traditionele school niet zien zitten of schoolmoe zijn, toch te motiveren voor het volgen van een opleiding. We bieden dan ook een groot aanbod aan: van kok tot winkelbediende, van verkoper tot medewerker groen- en tuinbeheer en nog zoveel meer. Samengevat komt het erop neer dat de leerlingen twee dagen les en drie dagen praktijk volgen. Voor dat laatste werken we samen met verschillende partners”, aldus Stephanie Van Bever die voor de jongeren een ontspanningsruimte inrichtte waar ze tijdens de middagpauze terechtkunnen om te eten, te ontspannen en zelfs een spelletje tafelvoetbal te spelen. Opvallend is ook dat de leerlingen het initiatief namen om een tweedehandswinkeltje in te richten in een lokaal van het atheneum: La Nouvelle Vie. Daar kan iedereen terecht, ook om spulletjes af te geven. (Dany Van Loo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier