Leegstaand ziekenhuis biedt onderdak aan tientallen buitenlandse studenten

Redactie KW

Vanaf september worden veertig buitenlandse studenten in de vroegere Sint-Maartenskliniek, de oude campus Vercruysselaan van AZ Groeninge, gehuisvest. Het academiejaar erop zullen dat er tachtig zijn.

Door Els Deleu

De leegstaande gebouwen van de Sint-Maartenskliniek worden vanaf september gedeeltelijk weer in gebruik genomen, niet als ziekenhuiskamers, maar als studentenverblijf. In september nemen een veertigtal buitenlandse studenten hun intrek in de linkervleugel van de Sint-Maartenskliniek.

Vorig jaar werd de campus Vercruysselaan van AZ Groeninge, beter gekend als de Sint-Maartenskliniek verkocht aan de nv Divani, een filiaal van projectontwikkelaar Immogra uit Gent. Wat er precies met de site moet gebeuren, is nog niet bekend. Bij de aankoop vertelde men dat er verschillende mogelijkheden waren en dat er in de komende maanden een beslissing zou vallen. Hogeschool Howest kwam alvast tot een akkoord om er alvast de twee komende academiejaren buitenlandse studenten in te huisvesten.

250 internationale studenten

Er zijn op vandaag 1.100 studenten in opleiding in Howest in Kortrijk. “En dat aantal neemt volgend academiejaar nog toe”, vertelt Roel Vandommele, verantwoordelijke voor de Kortrijkse opleidingen binnen Howest. “Zo’n 250 onder hen zijn buitenlandse studenten, van overal ter wereld. Ze komen van China tot Canada en alles wat daartussen ligt. Die studenten hebben bijzondere noden die eigenlijk niet aangeboden worden op de Kortrijkse markt. Het zijn geen kotstudenten die op vrijdagnamiddag naar huis gaan, zich gedurende het weekend laten soigneren en met een koffer met verse was op maandag vol goede moed opnieuw beginnen. De buitenlandse studenten die op kot zitten, blijven soms helemaal alleen achter in het weekend. Veel van die studenten laten voor drie jaar hun thuisland achter, en gaan hoogstens één keer per jaar – of zelfs helemaal niet – naar huis. Daarom wilden we een ‘international home’ aanbieden aan de buitenlandse studenten. Daar kunnen ze beter begeleid worden, samen zitten en voor elkaar zorgen.”

Twee jaar

Als je naar de ingang van het ziekenhuis kijkt, is het de linkervleugel van het ziekenhuis die door de studenten in gebruik zal genomen worden. Volgens Roel zijn de kamers van de Sint-Maartenskliniek in behoorlijk goede staat. Ziekenhuiskamers hebben ook een eigen badkamer en kunnen snel omgevormd worden tot een studentenkamer. Momenteel zijn er plannen voor twee jaar ver. “In september starten we met 40 kamers, waar voor de helft Erasmusstudenten zullen komen – deze komen gewoonlijk voor een semester en halen hun diploma in hun thuisland – en voor de andere helft de internationals die bij ons hun diploma halen. Het jaar erop worden er 80 kamers in gebruik genomen, waarvan 60 voor de internationals die hier hun diploma halen.”

Voor de studenten van Howest is de site alvast ideaal gelegen. “Langs de achterkant van het ziekenhuis kunnen de studenten onmiddellijk in een rechte lijn langs de Leie naar de campus. Hun sociaal leven speelt zich vaak af op Buda-eiland, wat ook heel dicht ligt.” Er zijn momenteel nog geen afspraken rond een eventuele conciërge. “Er zijn drie voltijdse personeelsleden bezig met het welzijn van buitenlandse studenten. Deze hebben hun bureel op de campus Kortrijk Weide.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier