Kinderboerderij Van Clé blijft in Marke maar verhuist naar Hoeve Te Coucx

© EDB
Redactie KW

De geruchten die al een tijdje circuleerden werden bevestigd: de kinderboerderij uit Moteweg verhuist. “Ze blijft wel in Marke”, stelt schepen van Kinderen en Jongeren en Biodiversiteit Bert Herrewyn.

De kinderboerderij was al jaren op zoek naar een alternatief voor de locatie in de Moteweg. “De locatie is verouderd en werd te klein”, aldus Jan Debruyne, coördinator van vzw Van Clé. “Willen we mee blijven, dan kunnen we niet enkel meer stilstaan bij landbouweducatie voor kleuters, maar willen we met programma’s rond klimaat en biodiversiteit ook de jongeren van het middelbaar onderwijs bereiken.” De stad bekeek welke hoeves er beschikbaar waren, en bood in overleg met de vzw Kinderboerderij aan om zich te herhuisvesten op Hoeve Te Coucx, die trouwens ook op Marks grondgebied gelegen is. “Het reeds gerenoveerde bezoekerscentrum is groot genoeg voor twee werkingsruimtes en een bureauruimte en de site ligt in een groot natuurgebied.”

‘s Namiddags open in de vakantie

“Om de accommodatie enigszins nog wat op peil te houden, investeerden we er de voorbije legislatuur nog voor 27.000 euro geïnvesteerd in isolatie, centrale verwarming en nieuwe ramen en binnendeuren, maar de gebouwen voldeden niet meer aan de normen van vandaag”, vertelt Bert Herrewyn.

De stad wil ook dat de kinderboerderij extra inzet op de vrije bezoeker aan het hof en stadsgroen Marionetten. “Er wordt een natuurterras en een speel- en picknickweide gecreëerd en we voorzien educatieve wandelingen”, zegt Jan. “Voor kinderen van de lagere school worden er boerderijkampen georganiseerd en het aanbod op woensdagnamiddag wordt groter.” Een aantal dieren verhuizen op 1 juli mee met de kinderboerderij. Vanaf juli zal de kinderboerderij op Hoeve Te Coucx in de Cannaertstraat de hele vakantie van dinsdag tot zaterdag geopend zijn van 14 tot 19 uur.

Geen verkaveling

Voor het huidige pand in de Moteweg zal er een oproep gelanceerd worden voor een nieuwe invulling. “Verkavelen zal zeker niet gebeuren”, wordt verzekerd. “Bij ruimtelijke ordening is de kinderboerderij trouwens blauw ingekleurd, dat betekent dat deze ruimte voor gemeenschapsvoorziening bestemd is.”

De Verblijfshoeve daarentegen zal verkocht worden. “Niet de hele site wordt verkocht. Een deel van de gronden zullen dienen om het Markebekepad te verlengen en daar zullen we het openbaar domein behouden om vanuit de Baliestraat een aansluiting te voorzien richting Marktstraat.” Vorig jaar al gaf de vzw Van Clé het beheer van de Verblijfshoeve terug aan de stad. “Deze is hopeloos verouderd en om overnachtingen mogelijk te maken zouden de kosten enorm oplopen. Er is momenteel geen acute nood aan overnachtingsfaciliteiten want er worden nieuwe verblijfslokalen gebouwd op de Warande en die mogelijkheden zijn er ook in Jeugdherberg Groeninge.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier