Juf Martine uit Izegem met pensioen: tango in basisschool Heilige Familie op de Bosmolens

Collega's en leerlingen van basisschool Heilige Familie op de Bosmolens bezorgden juf Martine Verschaete een gepast afscheidsfeest. © foto Frank
Redactie KW

Juf Martine Verschaete stond woensdag voor het laatst voor de klas in Prizma Basisschool Heilige Familie op de Bosmolens. Na een carrière van 41 jaar mag ze van haar pensioen genieten. De leerlingen en leerkrachten hadden een plezante morgen in elkaar gestoken om de juf op gepaste wijze uit te zwaaien.

Juf Martine Verschaete (61) trok afgelopen woensdag de klasdeur definitief achter zich dicht. Ze werkte quasi haar hele carrière in Prizma Basisschool Heilige Familie. “Ik heb nu en dan eens in Sint-Rafaël en in het Heilig-Hart gewerkt omdat er hier geen uren genoeg waren, maar verder gaf ik altijd les op de Bosmolens. Een zegen, want de sfeer onder de collega’s en met de leerlingen is hier echt heel goed!” vertelt Martine. “Ik gaf jaren het vijfde leerjaar en dat beviel mij heel goed. Ik ga dit zeker missen!”

Martine mag nu genieten van een welverdiend pensioen. “Het is een beetje een dubbel gevoel. Ik kijk er ergens wel naar uit om meer tijd te hebben en te genieten van de mooie dingen in het leven, maar aan de andere kant was het sociaal contact met mijn collega’s ook geweldig. Ik kwam heel graag naar school en genoot telkens van de babbeltjes met de collega’s. Mijn man Mark Maertens overleed begin 2017. Het is spijtig dat we niet samen van ons pensioen kunnen genieten.”

Schitterend afscheidsfeest

Woensdag was Martines laatste dag en het werd ook meteen een hele speciale. “Ik had wel verwacht dat er iets zou zijn om mij uit te wuiven, maar mijn collega’s en de leerlingen hadden echt wel hun best gedaan. Ik had zo’n groot afscheidsfeest niet verwacht. Het begon al met de tango die ik steevast met mijn jarige leerlingen danste. Voor de gelegenheid hadden mijn leerlingen van het vijfde leerjaar zelf een tango ingestudeerd die ze brachten, een prachtig moment.”

Voor de gelegenheid hadden mijn leerlingen zelf een tango ingestudeerd die ze brachten, een prachtig moment

Juf Martine trok daarna met een kroon naar de kleuterafdeling van de school, waar ze werd uitgewuifd en op een troon plaats mocht nemen. “Ik was vast van plan om na de speeltijd nog wat wiskundeles te geven, maar toen zag ik mijn zonen Pieter en Maarten toekomen. Ze kwamen met hun vrouwen Stefanie Luyckx en Emmy Sintobin”, glundert Martine. “Mijn zeven kleinkinderen zitten bijna allemaal bij ons op school. Michelle zit in het vijfde leerjaar, Renée in het tweede en Nora in het eerste. De kleinzonen Manu en Jérôme zitten in de derde en de tweede kleuterklas en Oscar start begin volgend jaar in de peuterklas. Lena is nog maar acht maanden en voor haar begint het schoolavontuur pas binnen een paar jaar. Al mijn kleinkinderen kwamen me mee uitzwaaien.”

Lees verder onder de foto

De leerlingen bezorgden juf Martine een schitterend afscheid. (foto Frank)
De leerlingen bezorgden juf Martine een schitterend afscheid. (foto Frank)© Frank Meurisse

Handje toesteken

Martine begon donderdag aan een nieuwe periode in haar leven. “Ik blijf voor mijn kleinkinderen zorgen en ook mijn schoondochters wil ik helpen zoveel ik kan”, weet Martine. “Ik ga proberen om nog meer van het leven te profiteren. Daarnaast wil ik ook wat meer lezen. In de klas las ik jaarlijks het boek ‘Het ei van oom Trotter’ van Marc de Bel voor en heel veel van mijn oud-leerlingen herinneren zich dat nog. De twee juffen die nu het vijfde leerjaar voor hun rekening nemen, blijven het boek trouwens voorlezen.”

Ik zal nog vaak aan de schoolpoort te zien zijn als ik mijn kleinkinderen ga halen, dus ik blijf wel met de school verbonden

“Ik heb aan onze directeur Maxim Cottyn gezegd dat ze mij altijd mogen bellen als ze iemand nodig hebben om in te springen. Ik zou met veel plezier nog een handje komen toesteken als dat nodig is”, lacht Martine. “Ik zal nog vaak aan de schoolpoort te zien zijn als ik mijn kleinkinderen ga halen, dus ik blijf wel met de school verbonden. Ik kijk met een hele grote glimlach terug op mijn carrière, het is erg mooi geweest!” (MVI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier