Howest-student krijgt prijs voor uitvinding die lokale boeren in de Filipijnen helpt

Thijs Baeyens van de Howest-opleiding Industrieel Productontwerpen in Kortrijk, heeft met zijn 'coffee pulper' de eerste prijs gewonnen op de Ecodesign Awards 2020. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Thijs Baeyens van de Howest-opleiding Industrieel Productontwerpen in Kortrijk, heeft met zijn ‘coffee pulper’ de eerste prijs gewonnen op de Ecodesign Awards 2020, meer bepaald in de categorie Problem Solving (problemen oplossen red.).

Elk jaar reikt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) Ecodesign Awards uit aan student-ontwerpers met de beste ideeën rond duurzaamheid en circulaire economie. De eerste prijs in de categorie Problem Solving ging dit jaar naar Howest-student Thijs Baeyens van de opleiding Industrieel Productontwerpen, die een ‘coffee pulper’ ontwikkelde voor lokale boeren in de noordelijke bergregio Kalinga in de Filipijnen.

Toen Thijs er ter plaatse verbleef, stelde hij vast dat hun traditionele methode om koffiebonen te verwerken weinig efficiënt was, waardoor ze heel wat inkomsten misliepen. “Bijgevolg wilde ik een toestel ontwerpen waarmee ze hun arabica-bonen in grote hoeveelheden en op de juiste manier konden verwerken en dus meer verdienen. Maar het toestel moest ook zo eenvoudig mogelijk zijn, zodat een basiskennis houtbewerking al volstaat om het zelf te maken. Met de ‘coffee pulper’ is dat gelukt.”

Thomas Labath van de bekende Gentse koffiebar is alvast fan en zal de pulper voorstellen aan de boeren op zijn koffieplantage in Columbia.

30 ton plasticafval vermeden

In dezelfde categorie was een eervolle vermelding weggelegd voor Tristan Ryckaert, Stef Crols, Bram Roemans en Florens Denys van dezelfde opleiding, die samen tot het ontwerp van de Tilup kwamen, een herbruikbare en ergonomisch verantwoorde wikkeldoek die wordt gerecycled uit de plastic zeildoeken van vrachtwagens.

De Tilup is een herbruikbare en ergonomisch verantwoorde wikkeldoek.
De Tilup is een herbruikbare en ergonomisch verantwoorde wikkeldoek.© gf

“Het wikkeldoek gaat zo’n tien jaar mee en kan gemakkelijk gerepareerd worden”, vertelt Bram Roemans. “Maar vooral de duurzame impact is groot. Zo gebruikt het maakbedrijf waar we bij de ontwikkeling mee hebben gewerkt, op jaarbasis maar liefst 30 ton plastic wikkelfolie. Dankzij onze oplossing kan dat naar nul. Bovendien is het perfect ergonomisch, omdat er van boven naar beneden wordt gewerkt.”

Als winnaar gaat Thijs lopen met een geldprijs van 1.000 euro. Daarnaast krijgt hij individuele begeleiding van Flanders DC (aanspreekpunt voor de creatieve sector) en Vlaanderen Circulair (knooppunt en inspirator voor circulaire economie in Vlaanderen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier