Harelbeke en Kuurne werken samen aan deeltijds kunstonderwijs

Burgemeesters Francis Benoit (Kuurne), Claude Croes (Deerlijk) en Alain Top (Harelbeke), schepenen Régine Tytgat, Jan Deprez en Francis Pattyn, directeur Inge Kerkhove en cultuurmedewerkers Saraï Sabbe en Frank Amez. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De stad Harelbeke en de gemeente Kuurne starten een interlokale vereniging op voor het inrichten van deeltijds kunstonderwijs podiumkunsten (muziek, woord en dans) in de gemeente Kuurne.

Al jaren ziet de directie van de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten (H.A.P.) Kuurne als een blinde vlek in het landschap van het deeltijds kunstonderwijs en daarmee een opportuniteit om dit onderwijs breed te trekken. Kuurne heeft namelijk een uitgebouwd gemeentelijk initiatief op vlak van muziek en woord en leunt dicht aan tegen Harelbeke.

“Het droomscenario was om de krachten te bundelen in een samenwerking DKO, wat ook gesubsidieerd onderwijs van de Vlaamse gemeenschap betekent. Harelbeke heeft al sinds de jaren 70 een succesvol samenwerkingsverband met de gemeente Deerlijk voor het organiseren van muziek en woord in Deerlijk, St.-Lodewijk en vanaf september ook in Belgiek”, aldus schepen van Cultuur en Kunstonderwijs Francis Pattyn.

Doorbraak

“Eerdere verkennende gesprekken met het bestuur van Kuurne werden niet verdergezet, maar Harelbeke hield vol en er was een doorbraak in het begin van de huidige legislatuur.” Uiteraard met veel overlegmomenten met beide besturen voor de inhoudelijke en technische uitwerking: burgemeester Francis Benoit, schepen Jan Deprez en Saraï Sabbe van de dienst cultuur van Kuurne en schepen Francis Pattyn en Inge Kerkhove en Frank Amez, de directie en het secretariaat van de academie van Harelbeke.”

Na twee jaar grondig overleg, waarbij het coronaverhaal bijna nog de doorstart tegenhield, wordt de samenwerking beklonken in twee fasen. Het eerste jaar van de samenwerking DKO start met de eerste graad domeinoverschrijdende initiatie muziek en woord waarbij 6- en 7-jarigen van Kuurne in de basisschool Centrum vanaf september starten met podiumkriebels, een cross-overles muziek en woord”, duidt schepen Pattyn.

Elkaar versterken

“De daaropvolgende graden worden ingericht door het nog bestaande Muziekatelier. In het tweede opstartjaar wordt het Muziekatelier opgenomen in de DKO-structuur en de leerlingen ingeschaald in de 2de, 3de en 4de graad van het deeltijds kunstonderwijs.”

Zo richt Kuurne in twee jaar tijd een volwaardige vestiging deeltijds kunstonderwijs muziek en woord op onder de koepel van de H.A.P. “We zijn blij dat het gelukt is. De eerste pogingen waren er al met oud-directeur Roland Coryn, dertig jaar geleden. We zijn als Kuurnenaar koppig maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. De drie academies versterken er elkaar mee”, aldus Francis Benoit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier