Groot-Brugse scholen vinden elkaar voor kunsthappening in abdij

Ingrid Leye, Jos Loridan, Martine Matthys, Bert Somers en Karin Bral © SVV
Redactie KW

Naar aanleiding van honderd jaar secundair onderwijs VTI Brugge zetten zeven scholen de gratis toegankelijke kunsthappening Art Expo² op het getouw.

Aan Art Expo² verlenen het Vrij Technisch Instituut Brugge, CLW-Deeltijds Onderwijs VTI Brugge, de Hotel- en Toerismeschool Spermalie Brugge, de Middenschool Sint-Lutgart Beernem, het Land- en Tuinbouwinstituut Oedelem, het Stedelijk Conservatorium Brugge en de Vrije School Haverlo Assebroek hun medewerking. Ook Brugge Foundation, een onafhankelijke, private erfgoedstichting, is één van de deelnemende partners.

Geklasseerd monument

Van vrijdag 10 tot en met zondag 13 januari stellen in de zeventiende-eeuwse Sint-Godelieveabdij, gelegen in de Brugse Boeveriestraat, leerlingen, personeelsleden, op rust gestelde personeelsleden, ouders en andere familieleden hun werk tentoon. Bij deze derde uitgave van dit initiatief komen ook toneel, gedichten en muziek aan bod. “De abdij, een geklasseerd monument overigens, met haar eigen kunstschatten is de uitgelezen plek om de confrontatie met de hedendaagse kunst van de deelnemende kunstenaars aan te gaan“, zegt Jos Loridan, algemeen directeur Vrije Technische Instituten.

Brugge Foundation

De abdij stelt vier gangen – met kunstzinnig tegels van de leerlingen van de Grafische afdeling van het VTI Brugge – en verschillende ruimtes ter beschikking voor de tentoonstelling. Alles bij elkaar zullen 150 kunstwerken van 26 kunstenaars tentoongesteld worden in verschillende kunstdisciplines. Er staan ook optredens gepland. Op vrijdag 11 januari etaleert Ziggy Venneman om 20 uur zijn kunnen. Op zaterdagvoormiddag is er om elf uur een repetitieconcert. ‘s Avonds geeft Peter De Blieck een optreden. Zondagvoormiddag kun je om elf uur nog komen luisteren naar Alexander Declercq. Er is plaats voor 100 à 120 toeschouwers. Reserveren wordt dan ook aanbevolen. “De vrije bijdragen die we ontvangen, doneren we aan de Brugge Foundation”, zegt Bert Somes van het Vrij Technisch Instituut Brugge.

De abdij inspireert

Voorts beeldde Peter Aspeslag, ouder van een leerling uit 2Bb van het Land- en Tuinbouw Instituut Oedelem, met de klas van zijn zoon een tafereel van ‘Het Laatste Avondmaal’ uit op een canvasdoek met acrylverf. Die voorstelling werd in een modern jasje gestoken. Leerlingen van de Vrije School Haverlo in Assebroek maakten dierenkoppen in papier-maché en werkjes in de stijl van Piet Mondriaan. Voor hun creatieve bijdragen lieten leerlingen van het vijfde jaar Schilder- en Decoratietechnieken van het Vrij Technisch Instituut Brugge zich inspireren door de abdij.

Op de vernissageavond zullen leerlingen van de afdeling Woordkunst-Drama van het Stedelijk Conservatorium Brugge op drie locaties in de abdij toneelfragmenten spelen die ze ontleenden aan stukken van Edgar Allen Poe en Bart Moeyaert. “Met Art Expo² willen we aangeven dat het technisch-, beroeps-, bijzonder- en kunstonderwijs te weinig waardering geniet. Onterecht, want op de arbeidsmarkt smeken ze om onze leerlingen“, besluit Bert Somers.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier