Europaschool in Bredene is klaar voor de tweede eerste schooldag

Het team van de Europaschool is klaar om de kinderen terug te verwelkomen. (foto MM)
Redactie KW

In de Europaschool zijn ze klaar voor de tweede eerste schooldag van het jaar. “Het wordt tijd dat we onze leerlingen terugzien en het schooljaar zo goed mogelijk kunnen afsluiten”, klinkt het.

Directrice Brenda Linskens heeft de voorbije weken samen met haar 25 leerkrachten ijverig voortdurend wijzigende draaiboeken doorbladerd, handgels en mondmaskers besteld, klassen herschikt en leerlingen bezocht. Op vrijdag 15 mei verwachten ze de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar voor een try-out. “De keuze voor het tweede leerjaar vond ik vreemd. Dat is zowat het makkelijkste jaar. Beter was geweest de derde kleuterklas naar school te halen. Die staat voor een belangrijke overstap”, zegt directrice Brenda Linskens.

Het hele team is er niettemin klaar voor. “De leerlingen van het eerste en tweede worden straks vier dagen op school verwacht, die van het zesde twee dagen. Wij kiezen voor volle dagen. Vergeet niet dat onze leerkrachten tussendoor ook nog les vanop afstand geven aan de andere leerjaren. Op die manier wordt het schoolteam niet helemaal overrompeld.”

Ruime lokalen

Ook de school zal dat straks niet zijn. “Ik prijs me gelukkig met onze grote campus. Onze klaslokalen zijn zeer ruim en we hebben dan nog eens alle kasten verwijderd. Daardoor staan de banken extra ver uit mekaar. De juf heeft 12 m² beweegruimte waardoor ze vooraan in de klas geen mondmasker hoeft te dragen. De leerlingen moeten dus straks niet tegen een gemaskerde, moeilijk verstaanbare juf aankijken. Enkel wanneer ze van dichtbij een leerling iets zal uitleggen, doet ze het mondkapje aan.”

De leerlingen zullen de hele tijd in de klasbubbel kunnen blijven. Al bij aankomst worden ze uiteen gehaald. “Elk leerjaar zal via een aparte ingang naar de klas kunnen en ook tijdens de speeltijd zullen ze uit mekaar gehouden worden, zowel fysiek als in de tijd. Er zal per klas ook een aparte lavabo zijn.”

De nieuwe organisatie zal heel wat vergen van de juffen, beseft Brenda Linskens. “We zullen in totaal zeven klassen hebben. Het eerste wordt in drie groepen gesplitst, het tweede en zesde in twee groepen. Dat betekent dat we zeven leerkrachten moeten inschakelen. Zo springt de juf van het derde kleuter straks bij in het eerste leerjaar ze heeft daar voor alle duidelijkheid de nodige diploma’s voor.”

Veilig en aangenaam

Het moet straks vooral aangenaam en leuk worden in de Europaschool, vindt de directrice. “We willen er geen spookschool van maken. Uiteraard primeert de veiligheid en we zullen proberen nog zoveel mogelijk wiskunde, taal en voor het zesde Frans te geven. Maar we willen dat de kinderen straks niet met angst naar school komen. Integendeel, we willen dat ze, eenmaal thuis, zeggen: ‘morgen willen we weer naar school’.

De juffen hebben daarom de voorbije dagen ook al enkele leuke filmpjes doorgestuurd. Die tonen hoe anders de school eruit zal zien met afspanlinten op de speelplaats, hoe ze straks tot aan hun klas geraken, … Telkens met een doel: de leerlingen op hun gemak stellen.

Ook de huisbezoekjes, die de juffen vorige woensdag deden in het kader van Moederdag, pasten daarin. “Even gedag zeggen, horen hoe het met de leerlingen is, de ouders geruststellen, … Dat was net zo belangrijk als de vele uren preteaching die we de voorbije weken gaven.”

Het laatste woord is voor juf Katrien van het tweede leerjaar: “Die preteaching werkte wel goed en de eerste twee weken waren de kinderen enthousiast. Het was iets nieuws. Maar de laatste tijd zagen we hun aandacht zienderogen verslappen. Het was duidelijk: het is tijd om opnieuw naar school te gaan. Ook voor ons trouwens.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier