Bulo Blijdhove hijst Groene Vlag voor milieuzorg op school: “We doen alles voor duurzaamheid”

De leerlingen van klas 2B van het BuLo Blijdhove tonen samen met leerkrachten Kristien Decorte, Johan Berghmans en directeur Pieter Muyllaert de Groene Vlag. © WO
Redactie KW

BuLo Blijdhove is één van de vijf West-Vlaamse scholen die van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir de Groene Vlag van Eco-schools overhandigd kreeg. Dat is een internationaal kwaliteitslabel voor scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en handelen centraal te stellen.

Door Carlos Berghman

BuLo Blijdhove mag nu al voor de tweede opeenvolgende keer twee jaar lang de Groene Vlag laten wapperen aan de schoolpoort. Schoolbestuur, leerkrachten en leerlingen werken samen aan thema’s zoals het vergroenen van de speelplaats, het verhogen van de biodiversiteit, klimaat en duurzame voeding.

“Een duurzame school vraagt heel wat werk en inzet en engagement, maar het is heel leuk als je er waardering voor krijgt. Na al die jaren zijn heel wat zaken ook vanzelfsprekend geworden”, zegt directeur Pieter Muyllaert. “We hebben de MOS-werking (Milieuzorg Op School) van de vorige keer verdergezet en geïntegreerd in onze dagelijkse werking. Zo werken we rond afval en recyclage, waarbij we leerkrachten, medewerkers, leerlingen én ouders sensibiliseren. We houden opruimacties op de speelplaats. Daarbij ruimen onze mosketiers, getooid met groene cape, papiertjes op. Zo tonen we onze leerlingen dat je niets zomaar op de grond gooit. We stimuleren brooddozen en herbruikbare petflessen, zamelen batterijen in en drinken water op school.”

De warmste confituur

Juffrouw Kristien Decorte van klas B2 somt moeiteloos een indrukwekkend lijstje met duurzame initiatieven op. “Vorig jaar wonnen we nog een prijs met ons insectenhotel. We plaatsten nestkastjes voor de gierzwaluwen, hebben eitjes van onze eigen kippen en de leerlingen leren composteren. Verder zorgen we ervoor dat lichten niet onnodig blijven branden en dat computers uitgeschakeld worden. We houden de deuren dicht en er is geïnvesteerd in isolerende ramen. We volgen ook de voorraden nauwgezet op en zien er op toe dat alles vóór het verstrijken van de vervaldatum opgebruikt wordt. Zo hoeven we niets weg te gooien. Verder gaan onze leerlingen te voet naar het zwembad, enkel de allerjongsten gaan met de bus.”

Er is een fietsenstalling bijgekomen en de school zal de speelplaats verder vergroenen door een stuk uit te graven om er hazelaars te planten. In de tuin komt er nog extra plukfruit en streekeigen groen. Meester Johan Berghmans van klas B7 steekt in de moestuin de handen uit de mouwen. “We telen hier onder meer klein rood fruit, rabarber, prei, ajuin, venkel, salade, wortelen en prinsessenbonen. Met dat alles maken we soep, confituur of zelfs rabarbertaart. En voor de Warmste Week verkopen we onze zelfgemaakte pruimenconfituur”, aldus Johan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier