Alternatieve aanpak voor ‘Dag van de Jeugdbeweging’ in Torhout

Geen live dj's op de Markt dit jaar, maar onder andere KSA'er Wannes Demol (foto) draait toch muziek.
Johan Sabbe

Dit jaar geen Dag van de Jeugdbeweging als gevolg van corona? Vergeet het! Zo snel laten de stedelijke jeugddienst en de jeugdraad zich niet van de wijs brengen. Het wordt anders dan anders op vrijdagochtend 23 oktober, maar ook zonder het traditionele ontbijt op de Markt krijgen de leden en leiding van de plaatselijke jeugdbewegingen een spetterend programma aangeboden. Met als alternatief een livestream op een 20-tal grote schermen.

Die schermen zullen aan de lokalen van de jeugdbewegingen staan en in een aantal scholen. Er wordt van 6 tot 8 uur ‘s morgens gestreamd vanuit de theaterzaal van het cultuurcentrum de Brouckere en de bijhorende tuin. Voorts gaat er een mobiele reporter op pad. In de theaterzaal komt Willy Organ optreden, de kitscherige verschijning die levensliederen zingt op beats uit de jaren tachtig. Dat concert zal op de grote schermen te zien zijn, maar mag ook in de zaal bijgewoond worden door 100 jeugdbewegingsleden vanaf 14 jaar. Voorts zal er veel muziek te horen vallen door dj’s.

Liveshow tussen 6 en 8 uur

De alternatieve Dag van de Jeugdbeweging wordt een heus huzarenstukje, maar jeugdconsulent Julie Sap en jeugdanimator Tom Denys van de stedelijke jeugddienst kunnen rekenen op de medewerking van de jeugdraad, enkele scholen en een omvangrijke schare vrijwilligers. “Dat de hoogmis voor de jeugdverenigingen dit jaar als gevolg van corona niet in haar traditionele vorm zou plaatsvinden, stond al een tijdje vast”, zegt Tom. “Het is in de huidige omstandigheden niet mogelijk om op de Markt een ontbijtfeest voor 1.800 kinderen en jongeren te organiseren. Maar onze livestream is natuurlijk wél coronaproof.”

Wie de uitzending tussen 6 en 8 uur niet aan een jeugdlokaal of op een school kan of wil volgen, surft die ochtend naar www.torhout.be/dagvandejeugdbeweging. De liveshow wordt aan elkaar gepraat door jonge Torhoutenaren, er komen gasten langs in de studio en er wordt gezorgd voor muzikale hoogtepunten en opkikkertjes.

De komst van Willy Organ om 7.30 uur in het cultuurcentrum wordt bijzonder. De shows en videoclips van de man met de kale knikker en de pornosnor zijn uitgegroeid tot een hype bij de jeugd. De 35-jarige artiest, die in het gewone leven Simon Platteau heet en oorspronkelijk uit Ieper afkomstig is, brengt Nederlandstalige levensliederen, overgoten met een flinke saus banaliteit en een heel dansbare beat. Zijn teksten zijn op zich vaak triest en donker, maar zoals hij ze brengt, moet je er ongewild hard om lachen. De clash van absurde humor en bittere ernst zorgt voor verwarring: wat is er echt en wat niet?

Inschrijven voor het optreden is gratis, maar moet tegen maandag 19 oktober gebeuren. Info via jeugddienst@torhout.be. Mondmaskers zijn verplicht en er mogen maar 100 mensen in de zaal. “Het wordt een unieke showcase”, lacht schepen van Jeugd Lieselotte Denolf. “We zijn heel blij dat we Willy Organ voor onze Dag van de Jeugdbeweging te pakken hebben.”

Drie dj-sets en toch ontbijt

Geen Dag van de Jeugdbeweging zonder stomende dj-sets. Maar de bewoners van de marktomgeving kunnen dit jaar op hun twee oren slapen: ze zullen niet uit hun bed gedaverd worden. Dit keer draaien drie bekende plaatselijke dj’s hun muziek zonder publiek vanuit de theaterzaal van het cultuurcentrum de Brouckere en zullen hun sets te volgen zijn op de grote schermen.

Het gaat om Ellen Degrande van Chiromeisjes Don Bosco (dj Ellyts), Simon Plyson van de scouts Sint-Rembert (Eazy Trip) en Wannes Demol van KSA ‘s Gravenwinkel (dj D-Mole). Ellen haalde de finale van de MNM-wedstrijd Start To DJ, Simon won de dj-contest van het festival Land of Love en Wannes gooide hoge ogen tijdens de lokale fuiven Tentation en Impact.

Geen ontbijt dan op 23 oktober? Jawel! De jeugdbewegingen en scholen organiseren coronaproof hun eigen ontbijtactie. De leden en leiding die deelnemen aan dat ontbijt dienen zich op voorhand in te schrijven bij hun eigen verantwoordelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier