Abdijmuseum Ten Duinen koppelt scholenwedstrijd aan expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’

Lego-maquette 'Bouwen voor de eeuwigheid. © MVQ
Redactie KW

Met de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ en een abdijmaquette in LEGO®-blokjes wil het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde volwassenen en kinderen een inzicht geven in de bouwgeschiedenis van de abdij. De abdijgemeenschap was een bedrijf met CEO-abten en vindingrijke architecten avant la lettre. Samen realiseerden ze een imposant bouwwerk dat bedoeld was om de eeuwen te trotseren.

Samen met de archeologische vondsten en archiefstukken illustreren de LEGO®-maquette, gemaakt door de artiesten van Amazings en Dirk Denoyelle en de maquettecollectie van kunstenaar Rob Buelens op een bijzondere manier hoe dicht de middeleeuwse bouwvisie aanleunt bij die van hedendaagse bouwbedrijven.

Abdijmuseum Ten Duinen is nu benieuwd of onze jonge Vlaamse generatie ook met een baksteen in de maag is geboren. Daarom daagt ze jongeren van het lager en secundair onderwijs uit met een wedstrijd ‘Bouwen voor de eeuwigheid’: in een filmpje van twee minuten kunnen klassen hun ideale woon- en leefwijze voorstellen. Deadline voor de scholen is 15 november.

Samenwerking

Opvallend gegeven in de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’: samenwerking is het sleutelwoord, en misschien wel hét cruciale lijmmiddel binnen de bouwgeschiedenis van de beroemde Duinenabdij in Koksijde. Als een moderne manager slaagde de abdij-abt erin om jong en oud te laten samenwonen én werken. Met de scholenwedstrijd wil het museum peilen naar de ideeën over samenleven en werken bij jongeren en hen stimuleren om hun ideale leef-, woon- en schoolomgeving voor te stellen. Ze mogen zelf hun bouwmaterialen kiezen.

Vanaf 22 november tot en met 22 december 2019 plaatst het Abdijmuseum alle bouwprojecten in de kijker. Iedereen kan ze per graad liken. Een jury, bestaande uit de directeur van het museum, Dirk Vanclooster en kunstenaar Rob Buelens oordelen op 3 januari 2020 welke vijf klassen het origineelste ontwerp instuurden. De prijzenpot? Voor de lagere scholen zijn dat onder meer twee grote KAPLA bouwdozen en voor middelbare scholen een workshop steenkappen op school. En natuurlijk ‘eeuwige roem’.

Praktische info voor scholen: stuur je klasfilmpje tot en met 15 november 2019 via WeTransfer naar abdijmuseum@koksijde.be. Na een bevestiging ben je zeker van je deelname. Wedstrijdinfo: www.tenduinen.be/nl/scholenwedstrijd.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier