9.000 vierkante meter nieuwe schoolgebouwen in centrum Maldegem

We zien Laurent Osaer van het schoolbestuur, directrice van de kleuterschool Griet De Vriendt en Eric Verstraete van het schoolbestuur. © AVH
Redactie KW

Wie over de markt van Maldegem loopt, kan niet naast het oude klooster en de bijhorende scholen kijken. Het uitzicht op de volledige onderwijssite zal de volgende jaren echter sterk veranderen. Verschillende gebouwen worden afgebroken, het klooster ondergaat een grondige renovatie en er komt tot 9.000 vierkante meter nieuwbouw.

Het schoolbestuur en de leerkrachtenteams begonnen al een tijdje geleden met dit project. Dat is nodig om hun wensen voor de nieuwe schoolgebouwen zo concreet mogelijk te maken. De ontwerpvennootschap mag de uiteindelijke plannen zelf maken. “Omdat die plannen dus niet in onze handen liggen, moeten we onze wensen nauwkeurig omschrijven en op papier zetten. Hoe meer we motiveren en uitleggen waarom we een gebouw op een bepaalde manier willen, hoe groter de kans dat ook het finale plan onze wensen zal bevatten”, zegt Eric Verstraete van het schoolbestuur.

Mobiliteit

1.500 kinderen die allemaal naar de gebouwen langs de markt moeten, ouders die hun kinderen afzetten of fietsende kinderen die de site oprijden, het klinkt als een ware nachtmerrie voor de markt en omliggende straten. Toch vond Verstraete samen met de rest van het schoolbestuur ook hierop een oplossing. “Nu krijgen we elke ochtend een grote file aan de markt, omdat al die ouders met de auto op één plaats hun kind willen afzetten. Door met een gesloten kring te werken, mogen auto’s enkel kinderen afzetten en ophalen in de Brielstraat. Een bredere parking en een extra uitgang moet ervoor zorgen dat alle kinderen in een soort circuit binnen- en buitengaan. De gemeente wil de markt zo autoluw mogelijk maken, wat perfect in ons plan paste. In de plannen die we nu maakten maar over het finale plan beslissen wij dus niet -, zullen kinderen op de markt enkel te voet of met de fiets op de schoolsite kunnen.”

De vergaderzalen, sporthallen of andere polyvalente ruimtes zullen via de gemeente extra gebruikt worden

Dat de school op een capaciteit van 1.500 leerlingen rekent, is een gevolg van de talrijke nieuwbouwprojecten in en rond Maldegem. Een daarvan ligt net achter De Ede, een kleine rivier net achter de school. Dat project, ‘Hof ter Ede’, biedt al ruimte voor 35 woningen. In totaal komen er de volgende jaren 450 woonmogelijkheden in en rond Maldegem. Net naast de Ede ligt een groot speelbos. De leerkrachtenteams werkten daar al aan een afsluiting en willen op korte termijn de poel van het bos leegtrekken. Zo kan de school de ruimte gebruiken voor activiteiten, buitenlessen of speeltijden.”

De volledige nieuwbouw met afwerking zal volgens de huidige plannen zo’n 18 miljoen euro kosten, maar daar zijn de omgevingsverbouwingen ook bijgerekend. De eerste fase, het onderzoek naar het beheersplan, kreeg al goedkeuring. “Nu zijn we bezig met stap twee: wat willen we écht? Dat document willen we tegen eind deze maand indienen. Als ook de volgende fases vlot verlopen, voorzien we het einde van de werken in augustus 2024”, voegt Verstraete nog toe.

Renovatie

Het basis- en kleuteronderwijs zal volledig huishouden in de nieuwbouw van de school. Het secundair onderwijs zal in het gerenoveerde klooster zijn plaats innemen. Het klooster is beschermd erfgoed, waardoor de renovatie bijna volledig kan rekenen op subsidies. Het Vlaams gewest neemt 60 procent van de kostprijs op zich. AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, neemt de overige 40 procent voor zijn rekening.

Ook in de renovatie staat ‘samen’ centraal, want de school en de gemeente werken aan een coöperatie. “Schoolgebouwen zijn maar 160 dagen per jaar in gebruik. Het zou zonde zijn om die volledige nieuwbouw en renovatie alle overige dagen van het jaar leeg te laten staan. De vergaderzalen, sporthallen of andere polyvalente ruimtes zullen via de gemeente extra gebruikt worden. Neem nu bijvoorbeeld de sporthal. Overdag is onze sporthal in gebruik door de kinderen, de gemeentelijke sporthal staat overdag bijna leeg, want iedereen gaat werken. ‘s Avonds staan onze sportfaciliteiten dan weer leeg omdat er geen kinderen zijn. Ooit investeren in een nieuwe sporthal én nieuwe school is dus onnodig,” zegt Laurent Osaer van het schoolbestuur.

Geboortelijst

Omdat de plannen van zowel renovatie als nieuwbouw niet goedkoop zijn, gingen de leerkrachten op zoek naar oplossingen om ook de inrichting en speeltuigen te betalen. Ze activeerden een geboortelijst voor alle zaken die in de plannen voorzien zijn. “Via de website kan je jezelf inkopen in een object. Dat kan bijvoorbeeld een speeltafel zijn of een kleine vissersboot waar de kinderen op kunnen spelen. Dit jaar concentreren we ons op de ouders van de kinderen. Ze kunnen verschillende bedragen sponsoren, zo is er voor iedereen een kans. De volgende jaren focussen we op bedrijven en kmo’s. Op die manier hopen we om op vijf jaar tijd een bedrag van 170.000 euro bijeen te krijgen”, getuigt Griet De Vriendt, directrice van de kleuterschool. (Arno Van Haverbeke)


Op het schoolfeest van 26 mei kunnen ouders kennis maken met de geboortelijst en ook alle plannen over de bouw bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier