Alle scholen samen zullen jaarlijks 2,3 miljoen euro huursubsidie ontvangen, gedurende maximum 18 jaar. Met deze huursubsidies kunnen schoolbesturen een bestaand gebouw of een nieuwbouw, waarvan ze geen eigenaar zijn, huren.

Tweede projectoproep voor huursubsidies

Eind 2017 lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een tweede projectoproep voor huursubsidies. Daarmee kunnen scholen hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen. De scholen hadden tot 1 april 2018 om dossiers voor huursubsidies in te dienen. 18 aanvraagdossiers uit West-Vlaanderen werden door AGION goedgekeurd en geselecteerd op basis van verschillende objectieve criteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de nood aan extra plaatsen in de klas.

Concreet zal de nieuwe Freinetschool in Hooglede-Gits een bestaand dagcentrum huren en zal de Sint-Jozefschool in Ieper een nieuwbouw huren van ruim 3.000 m². Ook de Torretjes-Groenhove in Torhout huurt een voormalig kantoorgebouw en creëert daarmee 14 bijkomende plaatsen in de klas. De Vrije basisschool in Rollegem-Kapelle huurt een nieuw schoolgebouw, wat ten goede komt aan 259 leerlingen. Ook het Vrij kleuter- en lager onderwijs in Kuurne huurt een nieuw schoolgebouw en zorgt daarmee voor 74 extra plaatsen in de klas.

Moderne onderwijsinfrastructuur

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: "Met deze 2,3 miljoen euro aan jaarlijkse huursubsidie voor 18 West-Vlaamse scholen kunnen 5.409 leerlingen terecht in moderne onderwijsinfrastructuur, goed voor 38.035 m². We creëren hiermee 895 bijkomende plaatsen in de klas. Huursubsidies bieden de kans om de modernisering van het bestaande schoolpatrimonium te versnellen en extra schoolruimte te creëren", klinkt het.

"Daarnaast spelen we ook in op een veranderend onderwijslandschap en ruimtelijke ontwikkelingen in steden en gemeenten. Een gebouw dat vandaag als kantoor gebruikt wordt, kan morgen als school dienstdoen en overmorgen opnieuw een andere invulling krijgen."

Huursubsidies in West-Vlaanderen