Nieuwpoort zuivert naam van vermeende heksen en ketters

Redactie KW

360 jaar nadat in Nieuwpoort het laatste slachtoffer van de Inquisitie op de brandstapel werd terechtgesteld, neemt het stadsbestuur de uitzonderlijke beslissing om alle ongelukkigen in ere te herstellen. Dat gebeurt op 30 juni met een officiële plechtigheid.

De Nieuwpoortse tweejaarlijkse Heksenfeesten komen eraan. De vijfde editie zal beslist de geschiedenis ingaan als een van de opmerkelijkste. Het stadsbestuur heeft als 1ste stad in België immers beslist om 21 vermeende heksen en ketters, mannen en vrouwen, die op de brandstapel stierven, te rehabiliteren.

“Wij lossen daarmee een historische schuld in door alle slachtoffers van de heksenvervolging op ons grondgebied van elke blaam te zuiveren en de juridische dwalingen en gebreken die daaraan ten grondslag lagen, te erkennen”, zegt burgemeester Roland Crabbe (CD&V).

Regisseur Jan Dhondt is opgetogen met het eerherstel. “Dit generaal pardon is zeker een signaal aan de hedendaagse maatschappij dat het stigmatiseren en uitsluiten van wie andere normen hanteert dan de algemeen gangbare tot vreselijke drama’s kan leiden.”

(DVL)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 22 juni 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier