Vleterse verenigingen doen mee aan maand van netheid

Ook de familie Sampers, hier op de foto dochter Ella, nam al deel aan de zwerfvuilactie.© RVL
Ook de familie Sampers, hier op de foto dochter Ella, nam al deel aan de zwerfvuilactie.© RVL
Tom Gheeraert

Tien verenigingen uit Vleteren gaan in op de oproep van afvalintercommunale IVVO om in maart – ‘maand van de netheid’ – zwerfvuil te ruimen in de gemeente, weliswaar in kleine bubbels. Een van die verenigingen is de Landelijke Gilde, die normaal in 2020 haar 100-jarige bestaan had moeten vieren.

Afvalintercommunale IVVO lanceerde op 1 maart de ‘maand van de netheid’. In de plaats van de jaarlijkse zwerfvuilactie die normaal op één dag plaatsvindt, bedacht IVVO een concept waarbij verenigingen een maand de tijd krijgen om op een bepaald traject zwerfvuil te ruimen. Ook Vleteren doet enthousiast mee met het initiatief. “Voor corona was het zo dat de verenigingen op een bepaalde dag allemaal samen een zwerfvuilactie deden”, zegt Lien Vlamynck van de Vleterse milieudienst. “In Vleteren was dat altijd op een zaterdag. De vereniging moest 8 kilometer opruimen met minimaal tien personen. Dan kreeg de vereniging van afvalintercommunale IVVO een vergoeding van 200 euro. Vorig jaar kon dat niet door corona.”

Traject aanduiden

Niettemin blijft zwerfvuil een groot probleem in de regio. Volgens IVVO-voorzitter Valentijn Despeghel is het zelfs erger geworden door het toegenomen gebruik van wegwerpmondmaskers, plastic handschoenen en ontsmettingsdoekjes. “Vandaar dat we dit jaar gezocht hebben naar een alternatief”, vervolgt Lien Vlamynck. “Het is zo dat verenigingen de hele maand maart kunnen opruimen, elk in hun eigen bubbel. Wij maken de trajecten. Die zijn opnieuw 8 kilometer lang. De vereniging weet dan waar op te ruimen. Via het programma WePlog kunnen ze aanduiden welke straten van het traject ze afgewerkt hebben. Het is de bedoeling dat ze tegen eind maart het hele vooropgestelde traject afgelegd hebben.”

Op deze foto uit 2019 zien we enkele leden van de Landelijke Gilde, die toen deelnamen aan de zwerfvuilactie.© RVL
Op deze foto uit 2019 zien we enkele leden van de Landelijke Gilde, die toen deelnamen aan de zwerfvuilactie.© RVL

Verenigingen konden inschrijven tegen 22 februari. In Vleteren zijn er tien verenigingen die de handschoen opnemen: Brunellirun, Vleteren Actief, schuttersgilde Sint-Sebastiaan Woesten, Buren onder de Kerktoren, Natuurpunt Poperinge-Vleteren, handboogmaatschappij Sint-Joris Oostvleteren, Mountainbikeclub Woesten, Chiro Pimpernel, Gezinsbond Oost-West-Vleteren en Landelijke Gilde Vleteren.

“Eerlijk gezegd vind ik dat iedereen zijn eigen vuilnis zou moeten meenemen naar huis” -secretaris Dirk Van Hee

“Het is jammer dat zo’n actie nodig is. Eerlijk gezegd vind ik dat iedereen zijn eigen vuilnis zou moeten meenemen naar huis”, zegt secretaris Dirk Van Hee van de Landelijke Gilde. “Om toch solidair te zijn met andere verenigingen en de gemeente doen we met de Landelijke Gilde ook mee. De vergoeding komt in de verenigingskas en is zeker welkom in deze coronatijden.”

Normaal zou Landelijke Gilde in 2020 haar 100-jarige bestaan vieren. “Dat is allemaal niet doorgegaan. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld plannen om een maïsdoolhof in te richten. We denken eraan om dat dit jaar opnieuw te doen, maar alles is afhankelijk van de evolutie van corona. Vorig jaar stond er ook een tractor- en voertuigwijding op de agenda op 15 maart, net nadat de eerste lockdown van start ging. Het is moeilijk om iets te plannen. We zagen de zwerfvuilactie altijd als een leuke activiteit omdat je die in groep doet. Nu kan het echter ook niet, dus is het allemaal wat behelpen”, zegt Dirk.

Cara of Jupiler

Het is al een aantal jaren dat Landelijke Gilde meedoet aan de zwerfvuilactie. Dirk vindt het soms ongelooflijk wat er allemaal langs de kant van de weg wordt weggegooid. “Het is niet te doen hoeveel blikken je op bepaalde plaatsen vindt. Je ziet duidelijk dat bepaalde mensen hun Cara- of Jupilerblikken thuis niet in de PMD-zak mogen gooien en dat ze die dan altijd maar op dezelfde plaats weggooien”, besluit Dirk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.