“Tonen dat er een breed draagvlak is”: Loppem talrijk en bezorgd verenigd op infoavond WindMolenDreef

Leden van het samenwerkingsverband WindMolenDreef tijdens de infoavond met v.l.n.r.: Anne Heinkens, Romain Decambray, Frank Slabbinck, Jo Logghe, Martijn Denecker, Matthias Vanden Bulcke en Roger Muylle. (foto HV)
Redactie KW

In het MFC Sint-Maarten kregen een 200-tal bezorgde Loppemnaars duiding over de mogelijke ‘megawindmolen’ langs de Molendreef. De actiegroep WindMolenDreef liet experts de slagschaduw en geluidshinder voor Loppem aantonen, én de gezondheidsrisico’s. Hoe bewoners zoveel mogelijk bezwaar kunnen indienen is vóór 11 april van belang. “Samen voor het welzijn van Loppem.”

De plannen van Invento Energy om een 238 meter hoge windmolen op te trekken in het landbouwgebied ten zuiden van de Molendreef, stuitten op verzet van meer en meer Loppemnaars. Halfweg het openbaar onderzoek organiseerde het samenwerkingsverband WindMolenDreef (WMD) een infoavond in het MFC Sint-Maarten, waar deskundigen tekst en uitleg gaven over de negatieve impact op Loppem. De wijk De Toekomst die op een 420 meter van de windturbine zou liggen, zou het meest hinder van slagschaduw en geluid krijgen, toonde piloot Martijn Denecker aan. Met een 3D-simulatie duidde hij dat die schaduw over de zuidkant van Loppem zal vallen, vooral wanneer de zon laag staat in de herfst en winter. Gebrom zoals een koelkast maakt de gondel. Het meest lawaai maken de wiektoppen van een turbine, stelde hij. “Zeker als de windrichting goed zit en het – vooral ’s nachts – stil is, kan het molengeluid luider zijn dan de wettelijke norm. En ook bij de veiligheid bij bijvoorbeeld ijsval van de wieken moeten we ons vragen stellen.”

“Een groot deel van Loppem kan geschaad worden. Waarom laten politici dat toe?”

Dat windturbines bewezen risico’s voor de gezondheid vormen, staafde dokter in de Medische Wetenschappen Koen Descheemaeker. Met grafieken en getallen van studies toonde hij dat zowel slagschaduw, maar zeker ook het geluid van zoevende molenwieken stress veroorzaken en de slaap kunnen verstoren. Het geluid heeft immers geen stabiele toon zoals bijvoorbeeld verkeer. Met specifiek onderzoek toonde hij aan dat er risico’s zijn voor onder andere bloedwaarden en bloeddruk, het hartritme, en er meer kans is op hart- en vaatziekten en depressie. “De ene persoon is meer dan de ander gevoelig voor stress. Maar deze effecten zijn niet ingebeeld, wel meetbaar. Bovendien kan ook wie tot op 1 à 1,5 kilometer afstand van een dergelijke windturbine woont hinder op de gezondheid ondervinden. Dus een groter deel van Loppem kan geschaad worden. Waarom laten politici dat toe, als die medische risico’s aangetoond zijn?”

Specifiek verwoorden

Als laatste spreker legde kernlid van WindMolenDreef Frank Slabbinck uit hoe een bezwaarschrift tijdens het nog tot 11 april lopend openbaar onderzoek kan ingediend worden. Het dossier van de windmolen inkijken kan bij de gemeente of online bij het Vlaams omgevingsloket. Meest belangrijk is om ook een bezwaar in te dienen. Op de infoavond konden al bezwaarschriften ingediend worden, in de vorm van een juridisch correct modeldocument dat al deels ingevuld is. “Verwoord je argumenten specifiek voor Loppem of Oostkamp, niet te algemeen. Zeg bijvoorbeeld dat onze gemeente met twee snelwegen en vier windmolens op het klaverblad, al het ruimtelijk draagvlak bereikt heeft. Onze actiegroep heeft in die zin een lijst met specifieke voorbeelden die je kan gebruiken. Je kan je ook aansluiten bij ons collectief bezwaar. Bij Tuincentrum Snaet (Stationstraat 4, Loppem) kan je meer bezwaarformulieren verkrijgen, en die er ook indienen ten laatste op 7 april. Die bezorgen wij op tijd. Je kan die ook zelf bij de gemeente afgeven, of mailen naar ‘ruimte@zedelgem.be’. Ten laatste op 11 april.”

Breed draagvlak

Het lokaal bestuur van Zedelgem maakt na het openbaar onderzoek alle bezwaar over aan de Vlaamse overheid. Of de omgevingsvergunning voor de windmolen goed- of afgekeurd wordt, is afwachten tot juli. Bij een goedkeuring plant de actiegroep WindMolenDreef in beroep te gaan in samenwerking met hun milieu-advocaat. Kost wat kost wil WMD voorkomen dat de megawindmolen er echter komt. “De macht van het getal is in dit dossier absoluut van belang”, stelt Frank Slabbinck. “Als we zoveel mogelijk bezwaarschriften kunnen indienen, tonen we de Vlaamse overheid dat er in ons dorp een breed draagvlak is. Zeg niet Ik zal geen nadeel van deze windturbine hebben, of Mijn bezwaar maakt geen verschil. Elk bezwaarschrift telt om onze stem door te laten wegen! Laten we solidair zijn. Alle Loppemnaars samen voor het welzijn en de leefbaarheid van ons dorp.”

Alle info, met updates: windmolendreef.be of de Facebookpagina van Windmolendreef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content