Wil je uilen spotten, dan kan je op woensdagavond 10 juli terecht in Koekelarebos. Onder begeleiding van uilenkenner én voorzitter van de Koekelaarse Adviesraad Leefmilieu Patrick Claeys (61) leer je heel wat bij over de uil. Patrick acht de kans groot dat de deelnemers op zijn minst een steenuil zullen zien.
Op woensdagavond 10 juli hoef je tussen 19 uur en 21 uur enkel en alleen Patrick Claeys te volgen en te luisteren. Hij neemt je mee in het land van de uil, wat Koekelare, zo zegt hij zelf, zéker is. “Nu, ik ben de gids”, zegt hij, “maar ook als gids van een uilentocht heb je nooit de zekerheid een uil te zien. Tijdens de wandeling komen de deelnemers hoe dan ook meer te weten over de vier meest voorkomende uilen in de regio. Ik zal aan de hand van foto’ s, filmpjes en geluidsfragmenten duidelijk proberen maken hoe de uilen leven. In totaal kunnen 20 deelnemers zich inschrijven.”
Uilen staan op privacy
Zijn kennis over uilen heeft Patrick Claeys opgedaan bij De Kerkuil vzw. “De uilenervaring die ik daar heb opgedaan is een echte meerwaarde tijdens de gidsbeurt. Bij De Kerkuil zijn de andere medewerkers en mezelf op het grondgebied van Koekelare vooral actief bezig met nestbescherming en het opvolgen van kerkuilen, steenuilen, kiekendieven, torenvalken en huiszwaluwen. We werken met respect voor privacy”, zegt Patrick. “Ja, privacy, dus nestlocaties worden niet vrijgegeven aan buitenstaanders. Precies daardoor blijft onze werking optimaal.”
Patrick is al heel zijn leven een natuurfreak. “Fascinatie voor de natuur in het algemeen is er altijd geweest”, herinnert Patrick zich. “Pas de laatste jaren heb ik echt tijd om ermee bezig te zijn. Ik herkende altijd wel de vogels in de tuin, weides of akkers, maar veel verder dan herkennen ging het niet.”
“De ommezwaai richting uilen kwam zes jaar geleden toen ik me aansloot bij Natuurwerkgroep De Kerkuil vzw. Daar leerde ik hun levenswijze kennen”, zegt Patrick enthousiast. “Een voorbeeld? Ik leerde hoe je uilenballen uit kon pluizen om te ontdekken wat de uil gegeten heeft. Mijn eindwerk als natuurgids bestond in het uitwerken van een module voor het lager onderwijs, waarbij een klas onder meer via spelletjes leert over de uil, ook dat pluizen hoorde daarbij. Die module wordt nu gegeven in bezoekerscentra De Blankaart en Bulskampveld.”
“Het plotse voorkomen van een vogel kan je interesseveld vergroten. De bruine kiekendief bijvoorbeeld, een roofvogel die hoofdzakelijk in de polders broedt. Als er dan zoals de voorbije jaren een broedgeval in Koekelare is, dan volg je dat op. Zo leer je veel bij over die vogelsoort. Huiszwaluwen komen dan weer elk jaar logeren in mijn woning, wat ideaal is om ze te observeren.”
Roeping gevonden
Als natuurgids lijkt Patrick zijn roeping gevonden te hebben. “De natuur zit vol verrassingen, je moet er alleen oog voor hebben. Als natuurgids wil ik daar mensen op wijzen, zowel kinderen als volwassenen. Natuurlijk weet je als natuurgids niet alles, maar je probeert een groep te boeien met leuke weetjes of een mooi verhaal. Dat zorgt ervoor dat ze nadien de natuur ook anders bekijken en beleven”, besluit Patrick.
(Yob Hillewaert)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier