Oranje neerslag blijft beroeren in Wingene, eerste staalafnames van vervuilingsonderzoek zijn binnen

Gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye. (foto Nele)
Redactie KW

Sinds enkele weken valt er op geregelde tijdstippen een oranjebruine stofneerslag neer in de deelgemeente Zwevezele. Er werd een onderzoek geopend en de eerste staalafnames zijn binnen. Tijdens de gemeenteraad van 27 september wilde gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA) meer weten over de stand van zaken.

De geheimzinnige stof met oranjebruine kleur dwarrelt vooral rond in de omgeving van de Pastorijstraat, Rupsenstraat, Brokkelingstraat en Raveschootveldstraat. Deze straten situeren zich in Zwevezele, niet ver van de industriezone Hille-Zuid. De stofneerslag valt neer op voertuigen en tuinmeubilair en is heel moeilijk afwasbaar. De Dienst Milieu en Klimaat opende meteen een onderzoek.

Na intens zoekwerk is de oorsprong van de vervuiling nog niet gevonden. Intussen helpt de Milieu-Inspectie mee. Gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA) stelde een vraag omtrent de stappen die het gemeentebestuur nam om de problematiek aan te pakken.

Meerdere bedrijven

Schepen Brecht Warnez (CD&V) gaf meer duiding: “De gegroepeerde meldingenstroom van periodieke stofneerslag op voertuigen en tuinmeubilair dateert van begin september. Voordien vonden een aantal accidentele uitstootproblemen plaats. In de gevallen waarbij het veroorzakend bedrijf gekend was, werden de nodige regelingen getroffen met de gedupeerden. In de meldingen die we ontvangen sinds september geven sommigen aan dat gelijkaardige stofneerslag zich ook de voorbije jaren heeft voorgedaan.”

“Toen gebeurde dit in tegenstelling tot de afgelopen weken eerder sporadisch. Het uitstootprobleem van de voorbije weken is complex en ook op basis van de staalanalyses niet eenduidig en met zekerheid aan één specifiek bedrijf toe te schrijven. Door de gekende tijdstippen van stofneerslag te linken aan de windrichting weten we intussen dat de vervuiling afkomstig is uit een bepaald deelgebied van bedrijventerrein Hille-Zuid.”

Niet gevaarlijk

“Uit de eerst onderzoeken blijkt dat het vooral over een uitstoot van metalen zou gaan. Metalen komen van nature voor in het milieu, maar worden ook uitgestoten door onder andere industrie, transport en bij verbranding van fossiele brandstoffen en afval. Alleen in hogere concentraties kunnen ze lichamelijke schade toebrengen.”

“Het Agentschap Zorg en Gezondheid liet weten dat er geen toxicologisch relevant probleem is voor de omwonenden. Door de milieu-inspectie wordt momenteel in samenwerking met onze Dienst Milieu en Klimaat bedrijfsonderzoeken gedaan die hopelijk binnenkort tot de bron van vervuiling zullen leiden. Het zal uiteindelijk aan het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitstoot zijn om een regeling te treffen met de gedupeerden.”

(NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.