Mannelijk dier, 6.05 meter lang en zo’n 4.000 kg: onderzoekers maken eerste resultaten van aangespoelde orka Reveil bekend

Julie De Weirdt (wetenschappelijk educator) en Emanuel Demey (centrumleider) brachten een bezoek aan de onderzoeksgroep morfologie van de faculteit dierengeneeskunde UGent. © JT
Redactie KW

Woensdagavond woonde een zestigtal aanwezigen de duolezing bij van Jan Haelters (KBIN) in het provinciaal bezoekerscentrum ‘Duinpanne’ in De Panne over de aangespoelde orka op het strand van De Panne. Dr. Leonard Dewaele (KBIN) gaf na de lezing van Jan Haelters een inkijk in de evolutie van walvisachtigen.

Dat de orka fascineert, was te merken aan de talrijke luisteraars die voor deze duolezing naar ‘Duinpanne’ waren gekomen. De orka wordt vaak verkeerdelijk als een echte walvis beschouwd. Carl Linnaeus had het in 1758 echter wel bij het rechte eind toen hij de soort publiceerde als Delphinus orca.

Eerste resultaten bekend, maar nog veel resultaten ontbreken

Ondertussen zijn een aantal resultaten van het onderzoek naar de doodsoorzaak van de aangespoelde orka bekend. Het was een jong mannelijk dier van 6.05 meter lang dat erg mager bleek. Toch had de orka een gewicht van ongeveer 4.000 kg. De studies en het onderzoek werden uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Gent, Luik, Leuven en zelfs een instituut uit Frankrijk. De aangespoelde orka had heel wat uitwendige parasieten. Er werden ook wormeieren en een infectie van de lymfeknopen vastgesteld. De maag was leeg en er zaten heel wat kwalvlooien in.

Om de juiste doodsoorzaak en herkomst te weten, zal nog meer onderzoek nodig zijn. Dit zijn dure onderzoeken naar het DNA-profiel en ook met stabiele isotopen kan men onderzoek doen naar de herkomst van het dier. De orka komt in alle oceanen voor, zowel in koude als in warmere wateren. Er zijn echter twee hoofdgroepen te onderscheiden: de residente orka’s en de zwervende soortgenoten. In welke soort het aangespoelde dier thuishoort, is nog niet bekend. Aanwijzingen zijn dikwijls de resten in de maag, maar omdat de maag leeg was, is dat een tegenvaller om de herkomst nader te bepalen.

Niet de eerste stranding van een orka

Uit de lezing van Jan Haelters bleek dat er in het verleden al een viertal bekende strandingen van orka’s zijn geweest aan onze Belgische kust. De eerste stranding dateert van 1832 op het strand van De Haan. Verder waren er nog strandingen in 1843 (Wenduine), in 1844 (Mariakerke) en in 1848 op het strand van Oostende. In de 20ste eeuw kwamen geen strandingen meer voor.

Orka ‘Reveil’ komt in het voorjaar naar het bezoekerscentrum ‘Duinpanne’

Emanuel Demey, centrumleider van Duinpanne en Julie De Weirdt, wetenschappelijke educator brachten onlangs een bezoek aan de onderzoeksgroep morfologie (faculteit dierengeneeskunde UGent). Daar konden ze de verschillende onderdelen van het skelet van orka Reveil bezichtigen. In het voorjaar komt dan het volledige opnieuw samengestelde geraamte naar ‘Duinpanne’, waar het zal te bezichtigen zijn. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier