Kemmelberg kleurt nu al paars… en iedereen wil boshyacinten zien: “Wij willen massatoerisme voor zijn”

Op een mooie vrijdagmorgen beklommen ‘bloemtoeristen’ de meest paarsblauwe flank van de Kemmelberg. © TP
Redactie KW

De kwetsbare boshyacinten op de Kemmelberg staan vroeger in bloei en meer mensen willen ze zien. “Wij komen nu, nog voor het massatoerisme.”

“Hef mij eens op, voor een selfie zonder prikkeldraad.” Op een mooie vrijdagmorgen beklommen ‘bloemtoeristen’ de meest paarsblauwe flank van de Kemmelberg. Een afsluiting met prikkeldraad houdt hen op afstand. “Vorig jaar was ik op wandel met mijn man en dat was een succes. Nu ben ik hier enkel met de vrouwen: drie van de vier zussen en een aantal van de kinderen”, vertelt Leen Dommecent uit Poperinge. “De boshyacinten staan prachtig en ruiken heerlijk. We wandelen al deze voormiddag, voor het massatoerisme en het weekend.”

(lees verder onder de video)

De gemeente Heuvelland speelt de boshyacinten uit als toeristische troef. “We komen van het toeristisch infocentrum, waar we een kaartje kregen aan de balie”, zegt Leen. “Er zijn drie wandelingen. Wij kiezen voor de route van een kleine zeven kilometer. Ik zag dat er een aantal mogelijke sluipweggetjes zijn. Als het te lastig wordt, kunnen we een hoekje afsteken.”

“Kom gerust van de boshyacinten genieten, maar met respect” – boswachter Erwin

Zolang de bloemtoeristen op de wandelpaden blijven, mag het allemaal van boswachter Erwin Verfaillie. “Hier en daar staan afsluitingen om deze fragiele plantjes te beschermen. Als je erop trapt, is dat plantje verloren en komt het niet meer terug”, waarschuwt Erwin. “Kom gerust van de boshyacinten genieten, maar met respect. Het spektakel aanschouwen en fotograferen kan perfect vanop de paadjes, zodat we de boshyacinten volgend jaar terugzien.”

Maak geen planten kapot

Behalve sensibiliseren zal Erwin ook handhaven. “Samen met de provinciale handhavingsbrigade en de natuurinspectie van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. Het wandelpad verlaten is sowieso verboden. Als daarbij ook planten kapotgemaakt worden, kan een proces-verbaal opgemaakt worden voor hardleerse overtreders. Dan kunnen boetes volgen van minstens 90 euro. Veel overtredingen zijn er niet. We zien wel eens fotografen tussen de bloemen gaan, maar het valt mee door de controle op het terrein.”

Ook op andere plekken

Vanop een platform van gestapelde paletten filmen Benjamin Clipet en Elie Tournefier uit Rijsel boven de afsluiting met prikkeldraad. “Zulke plateaus met paletten, dat zagen we hier vroeger niet. Het leeft enorm”, stelt Erwin vast. “In het laatste paasweekend met mooi weer verwachten we veel volk. De massa mag zich gerust verspreiden over andere plekken, die niet moeten onderdoen voor de paarse Kemmelberg. Ook op de Rodeberg en in het Poperingse Helleketelbos bloeien boshyacinten.”

De grote massa werd pas later verwacht: het Heuvellandse Boshyacintenfestival biedt animatie voor wandelaars en wordt op 28 april georganiseerd. “De bloei is vroeger dan de voorbije jaren door het zachte weer, een gevolg van de klimaatopwarming.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier