Genieten van paarse bloemenpracht en … paars ijs in Kemmel

© Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Boshyacinten kleuren nu al de Kemmelberg maar wie zijn wandeling nog wat extra’s wil geven, noteert best zondag 28 april in zijn agenda voor het boshyacintenfestival. Naast de klassieke wandeling langs de paarse bloemenpracht zijn er die namiddag ook tal van activiteiten. Zo krijgen de 500 eerste bezoekers een gratis bolletje boshyacintenijs. “We voorzien twee ijskarren langs het parcours”, zegt ijsmaker Christof Thorrez van Surprice.

Kemmel bezorgt Christof Thorrez met de regelmaat van de klok ijsjeshoogdagen. “De Zoetemarkt is er een van maar ook met de koers of de rally kennen we een grote volkstoeloop in de zaak. Voor het boshyacintenfestival halen we nog eens onze mobiele ijskar uit. We serveren paarse ijsjes verwijzend naar de boshyacinten, op kleur gebracht met bessen. De boshyacint zelf gebruiken we niet, dit is immers een giftige plant. Noem het een symbolische verwijzing naar de boshyacint, ook nog eens op smaak gebracht met suikerspinsuiker”, legt hij uit.

Belvedèretoren

Het boshyacintenfestival krijgt het domein De Chalet als centraal vertrekpunt voor de wandelingen. Op het parcours ligt de Belvedèretoren en die is opnieuw open. De toren was een tijdje niet meer toegankelijk nadat de horecazaak de deuren sloot. Bovendien vielen er brokstukken van de toren. Op de dag van het boshyacintenfestival zal er iemand aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. Maar ook op andere dagen is de toren opnieuw te beklimmen en dat van 9 tot 20 uur.

De organisatoren vragen om tijdens het bloemenfestival op de paden te blijven. “Een boshyacint is een fragiel plantje met een erg trage verspreiding, amper twee centimeter per jaar voor een kolonie. Vertrappeling zou het einde van zo’n bloem betekenen”, klinkt het.

Het gratis boshyacintenfestival vindt plaats op zondag 28 april van 13.30 tot 16.30 uur en dit in samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek en met steun van de Provincie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier