De eerste boompjes van het Tieltse stadsrandbos zijn geplant, al zijn de grote werken pas voor volgende bestuursperiode. “Eens alle gronden zijn verworven kan over de inrichting worden nagedacht.”
De eerste boompjes van het langverwachte stadsrandbos zijn een feit. De krijtlijnen van het plan werden tien jaar geleden al vastgelegd en inmiddels is een flink deel van de gronden die nodig zijn voor de aanplant van het bos verworven. De bebossing zelf zal pas voor een volgende bestuursperiode zijn.
Drie jaar vertraging
De plannen dateren eigenlijk al van in 2014. Toen werd met een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan vastgelegd waar kan gebouwd worden, waar groen komt en waar industrie thuishoort in Tielt. Daarbij werd een zone van een kleine 15 hectare tussen de spoorweg en de Marialoopbeek op stedenbouwkundig vlak omgezet in bosgrond.
In maart 2017 kreeg het plan al de zegen van de provincie West-Vlaanderen, maar een beroepsprocedure bij de Raad van State zorgde voor drie jaar vertraging. Diezelfde procedure zorgde trouwens ook voor vertraging bij de ontwikkeling van Industrie Noord. Al nam het stadsbestuur de ontwikkeling van het bos wel op in het bestuursakkoord van 2018.
Subsidies
Het stadsrandbos was (en is) een werk van lange adem, maar de eerste vijf boompjes – het gaat om elzen – zijn op z’n minst al de grond in gegaan.
Het project kreeg eind 2020 een fors subsidieduwtje in de rug. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kende 513.450 euro toe, om de aankoopprijzen van de gronden (deels) mee te recupereren. Het jaar daarop ging de stad Tielt in zee met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor de verwerving van de grond.
“De VLM voerde namens de Stad Tielt de onderhandelingen en ging bij de betrokkenen meermaals langs”, legt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) uit. “Met uitzondering van één landbouwer kon met alle eigenaars ook een principiële overeenkomst afgesloten worden. Verschillende dossiers werden vorig jaar al afgesloten, goed voor ongeveer 4 hectare. We verwachten daar dit jaar nog eens 5 hectare aan toe te voegen. In het uiterste geval zal voor de rest van de gronden een onteigeningsprocedure opgestart moeten worden.”
Ook ruimte voor recreatie
Het schepencollege plantte nu al boompjes, al is dat vooral een symbolische actie. De eigenlijke inrichting zal pas voor de volgende legislatuur zijn. “Eens alle gronden zijn verworven, kan over de inrichting worden nagedacht. Er zal plaats zijn voor bos, natuur en water, maar ook recreatie en sportmogelijkheden zullen er een plaats krijgen.”
“De provincie gaf ondertussen trouwens te kennen dat men Tielt bij de concrete inrichting van het gebied wil ondersteunen. De eerste ideeën werden met de verschillende diensten besproken en in de toekomst kan het middenveld hier ook bij betrokken worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier